söndag 31 juli 2016

Vilken känsla!

att få äta egenproducerad mat. Jag är ganska ny inom det här området, men lär mig mera hela tiden. Squash och potatis lyckades bra första och andra sommaren. Förra året fick jag just inga morötter, de några jag fick var runda bollar vilket var väldigt konstigt. I år får jag mina första rödbetor och ordentligt med morötter. Potatisen verkar lyckas i år också.

För tre år sedan hade vi så här tät skog på gården.

Vår gård är ju ursprungligen en skogstomt så vartefter hästarna röjer skogen, så fyller jag på med hästgödsel och utökar min trädgård. Det är många win-win situationer. Hästarna får pyssla och gnaga trädbark, äta rötter och löv. De hålls aktiva och får påfyllnad av mineraler från träden. Skogen luckras upp, blir öppnare och småningom betesmark plus att jag får ved till vintern. Någon skulle säkert hellre behålla skogen, men för mina ändamål passar bete bättre.

Samma vy tre år senare.

Det är en primitiv njutning att få skapa odlingsmark av egen hästgödsel och odla egna grönsaker. Goda är dom också!



Blåbär
Hallon
Jordgubbar
Krusbär
Lingon
Vinbär

Morot
Potatis
Rödbeta
Squash
Ärter

torsdag 28 juli 2016

Vi fixar hästarnas rastgårds botten

 Våra hästar har möjlighet att komma ut och in i stallet enligt egen önskan. Det är intressant att följa vilket väder de tycker minst om, vilka tidpunkter på dygnet de vill lägga sig, hur ofta de dricker o s v. Jag har lagt märke till att under heta sommardagar vill de stå inne hela dagen. Då gnabbas det inte, utan de ställer sig så att alla ryms! Tänk dig tre hästar i en box :) 

De är nästan aldrig inne på natten om jag inte tar in dem. De rör sig också mest under natten. På vintern tas de alltid in under natten, men sommarnätter får de vara ute. Eftersom våra hästar är av rasen finska hästar och är kallblod, så skulle de nog trivas ute på vinternätter också, men de behövs inne för att upprätthålla värmen i stallet, så att vattenledningarna inte fryser.

Våra hästar tar sig en eftermiddags tupplur varje dag. Om jag tar in dem i egna boxar så kan de alla lägga sig på samma gång. Det är inte en gång som jag blivit skrämd att det kanske hänt något, att jag tror de är sjuka eller dylikt när de bara vilar. Man brukar säga att gamla hästar inte vill lägga sig, men vår Tara ligger nog nästan varje dag. Hästar kan vila stående också. de låser sina knän så de hålls uppe fast de sover en stund.



  Mirella har en egen ytterdörr i sin box och det är i hennes box som de brukar svalka sig under heta sommardagar. Det att tre hästar trampar ut och in genom hennes box sätter underlaget utanför hennes dörr i hård påfrestning. Underlaget har ursprungligen varit sepel, men under tre år har det blandats med torv från boxarna och mull från skogen. Vi har också haft översvämningar vid vägen bredvid hagen, som jag trott var ursprungliga problemet. Nu när vi grävde lite visade sig att det även kommer vatten underifrån. Nu satt vi rör med små hål i, mycket sand, tyg och sepel. Ovanpå allt satt vi samma sand som på ridplan. Ursrungligen ville jag inte ha finsand utan tänkte sätta barkflis, men eftersom inte hästarna äter sin mat här, så får det vara sand tills jag fixar bark av egna träd.

Nu gäller det att hålla sanden ren, d v s vi får ta städning av sandplatsen i vår agenda varje dag. Men, jag tror att den kommer att bli hästarnas nya favoritplats. Tänk att ha en ren plats att rulla sig i varje dag.

torsdag 14 juli 2016

Semester


Det är lite genant, men Simon har på sina senaste utställningar fått kritik över att han är lite passiv och nu sist lite rund :/ När vi analyserade hur det är möjligt, märkte vi att Simon själv får upp locket till hundmaten och att han börjat ta för sig, samt ibland till och med stjäl mat från bordet. Simon är även den som sitter och tittar på när de andra leker. Han har blivit lite som en gammal farbror ;D

Matglädje är inte helt ovanligt hos cockrar, så vi får skärpa oss. Vi hade kanske inte riktigt märkt Simons övergång från en ung aktiv cockerkille till en medelålders :D herreman.



Nu på sommaren har vi haft mer tid, och det är länge ljust på kvällarna, har vi cyklat med hundarna varje dag. Det märks en tydlig förändring i speciellt Simons kondition. När jag travtränade igår fick jag sätta till en extra växel för att hänga med! Helt super!!!

Olivia älskar våra cykelfärder, så det är ju roligt för hennes del också. På vår cykelrutt finns det en liten damm, som är extra liten i år, som vi låtit hundarna doppa sig i både till och från länken.

Dessutom har vi ofta åkt till stranden ännu på kvällen. Simon har småningom börjat doppa sig mer och mer, men Lisa är nog vår simmagister ännu. Hennes iver är ganska svår att slå. Olivia undviker vatten så länge det gå :/



tisdag 12 juli 2016

Hästarnas årliga veterinärbesök (raspning)


Raspning

Veterinären Jaana från Hippomedi belyser gapet.

Hästarnas tänder kontrolleras minst 1 gång per år. Föl och äldre hästar kan behöva kontrolleras med sex månaders mellanrum. Hästar kan få sprickor, karies och hål i tänderna precis som vi. Tänderna nöts då hästen äter och bildar piggar i kanterna. Det är ofta de som slipas bort vid raspning, som tandvården kallas. Nuförtiden kan hästarnas hål lappas i Finland. Tidigare hade vi ingen expert som kunde det, vad jag känner till.
Nu slipas vassa kanter.
Många veterinärer ger lugnande till hästarna innan raspningen. Huvudställningen, slipborrens ljud, spegeln och lampan kan verka obehagliga eller skrämmande för hästen. När allt är väl tar slipningen inte många minuter. Bambi, liksom de andra, fick beröm för sina tänder och bettet. Mirella hade en vargtand som behöver tas bort.  Det är en extra tand som är bra att ta bort, för den slår lätt mot betslet. Den är väldigt vanlig hos unghästar. Bambi hade inget speciellt att anmärka. Tara hade lite skavanker i sina tänder, men bettet var bra och hon har fina tänder för sin ålder (23 år). Skönt att höra. Tänderna är superviktiga för en gammal häst.
Här ser du ställningen huvudet vilar på.
Hästarna fick också en stelkrampsspruta och veterinären lyssnade på hjärta och lungor. Inga kommentarer där, förutom att Bambi är rädd för stetoskop, men det visste vi ju.

Minneslista inför veterinärbesök

  • Hästens vaccinationsintyg/pass
  • Hästens dagbok (avmaskningar, datum och medel)
  • Rent vatten i hink
  • Handduk

onsdag 6 juli 2016

Tredje lägret. Vilken vecka!

Denna veckas teman!
Löslongering
Vänja hästarna vid nya saker
Vardagsskötsel (mocka, utfodra, rykta, sköta staket)
Bambis 8-års kalas
Fotografering: Porträtt tema
Ridning (mest dressyr denna gång; rakställ, hörn, sitsövningar). Vi var så koncentrerade under ridträningarna att vi glömde att fotografera.
Ryttarjumppa


 










Photo shoot! Tara

Jag och Tara som nu är 23 år.

Vi beslöt oss innan lägret att någon gång ta lite mer satsade bilder på oss själva. 
Vi behövde lite mer tid på själva tagningarna och därför beslöt vi att en lägerdag är perfekt. Det var första gången vi testade i denna form, så vi lärde oss en hel del. 

Tidigare då vi försökte fotografera på kalaset märkte vi att "less is more".

Vi hade på förhand funderat ut plats/miljö, egna kläder och eventuelt smink, samt hästens utseende (manen, träns eller grimma, annan utrustning).


 

 
Det är Lilli som har det tekniska kunnandet av oss.


Mirella följer med vad vi gör.











Vi vänjer hästarna vid paraplyer



Vi vänjer hästarna vid olika saker nu som då. Om våra hästar skulle vara ovana vid dessa övningar skulle vi börja försiktigare, med fler mellansteg.

Vi släppte hästarna loss på ridbanan och satte oss själva utanför.


Först repeterade vi klappövningen och hade paraplyerna på marken.



Tara satte genast igång och äta.



Sen öppnade vi och stängde paraplyerna flera gånger. Det gav ingen större respons.


Nu var tiden mogen och vi gick in på plan. Mirella blev nyfiken och kom och hälsade. Bambi tittade lite, men Tara fortsatte att äta.

Mirella kommer och kollar lite försiktigt.
 
Aj, var det bara ni!
 Sen plaverade vi paraplyerna på marken. 

Öh, bjuder ni på något?



Vi testade ännu med att göra några arbetsövningar, för att se om hästarna kunde koncentrera sig på jobbet trots paraplyerna.


Nå, det var helt ok!