tisdag 12 juli 2016

Hästarnas årliga veterinärbesök (raspning)


Raspning

Veterinären Jaana från Hippomedi belyser gapet.

Hästarnas tänder kontrolleras minst 1 gång per år. Föl och äldre hästar kan behöva kontrolleras med sex månaders mellanrum. Hästar kan få sprickor, karies och hål i tänderna precis som vi. Tänderna nöts då hästen äter och bildar piggar i kanterna. Det är ofta de som slipas bort vid raspning, som tandvården kallas. Nuförtiden kan hästarnas hål lappas i Finland. Tidigare hade vi ingen expert som kunde det, vad jag känner till.
Nu slipas vassa kanter.
Många veterinärer ger lugnande till hästarna innan raspningen. Huvudställningen, slipborrens ljud, spegeln och lampan kan verka obehagliga eller skrämmande för hästen. När allt är väl tar slipningen inte många minuter. Bambi, liksom de andra, fick beröm för sina tänder och bettet. Mirella hade en vargtand som behöver tas bort.  Det är en extra tand som är bra att ta bort, för den slår lätt mot betslet. Den är väldigt vanlig hos unghästar. Bambi hade inget speciellt att anmärka. Tara hade lite skavanker i sina tänder, men bettet var bra och hon har fina tänder för sin ålder (23 år). Skönt att höra. Tänderna är superviktiga för en gammal häst.
Här ser du ställningen huvudet vilar på.
Hästarna fick också en stelkrampsspruta och veterinären lyssnade på hjärta och lungor. Inga kommentarer där, förutom att Bambi är rädd för stetoskop, men det visste vi ju.

Minneslista inför veterinärbesök

  • Hästens vaccinationsintyg/pass
  • Hästens dagbok (avmaskningar, datum och medel)
  • Rent vatten i hink
  • Handduk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar