tisdag 21 oktober 2014

Vi deltar i "Ett skräp om dagen"

genom att tillverka miniroskisar av gamla film- och blodsockermätarburkar.

  
Miniroskisen kan användas till att sätta tuggummit i, burkringar, fimpar, glasskärvor.


Titta mer på rörelsen Ett skräp om dagen


 Vi dekorerade på olika sätt; virade garn runt, klistrade klistermärken, 
klippte ut bilder...virkade små blommor...
 Tänk på att småbarn och djur kan få i sig tuggummi och fimpar, 
eller stiga på glasskärvor... Aj :( !





måndag 20 oktober 2014

Äppelpaj till stallgänget



En ugnsplåt
1 kg äppel
1½ dl socker
1 msk kanel

Deg
5 små ägg
 3 dl socker
3 dl surmjölk
2 dl smält smör eller margarin
1½ dl havregryn
 5 dl vetemjöl 
2 tl soda

Dekorera
socker
1 dl nötkross


1. Placera bakplåtspapper på plåten. Smörj lätt.
2. Tvätta äpplen. Skär upp i små bitar och rulla i socker-kanelblandning.
3. Vispa ägg och socker till skum.
4. Lägg till surmjölk och smör tillsammans med gryn, mjöl ich bakpulver. Rör om försiktigt.
5. Bre över plåten. Fördela äppelbitarna jämnt. Strö lite socker och nötkross ovanpå.
6. Stek i ugn i 200 grader, ugnens nedre del, ca 10 minuter. Lyft plåten högre upp och fortsätt och stek 15-20 minuter.

Bjud med vaniljglass eller vaniljsås. 

Om du behöver förvara pajen över natten placera ett bakplåtspapper ovanpå, eventuellt ännu en fuktig duk. Förvara svalt.


Morotskaka

 Morotskaka

 

INGREDIENSER

2 dl socker    }  1. vispa, men inte till skum
2 ägg

1 dl matolja                 }2.  rör ihop
3 dl rivna morötter

2 dl vetemjöl
1 tsk soda (eller bakpulver)
1 tsk bakpulver                            } 3.  blanda alla torra ingredienser
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kakaopulver

4. Förena alla ingredienser genom att röra ihop dem och häll i en smord form. 
5. Stek i 175 grader i 30-40 minuter.

GARNERING
50 g färskost
50 g mjukt smör
2 dl pudersocker
1 tsk vaniljsocker                              

6. Blanda alla ingredienser

7. Bred garneringen över den svalnade tårtan.

PRYDNAD
strössel, jordnötskross eller annat

Planering av stickning

 
















Hur veta?

  • Vilket garn kan jag använda?
  • Vilka stickor passar?
  • Hur många maskor ska jag lägga upp?
  • Hur stort kommer mitt arbete att bli?
  • Kan jag använda mönster direkt från boken jag hittade?




Vilket garn kan jag använda

 

Vilka stickor passar? 

 
Hur många maskor ska jag lägga upp?
 
Hur stort kommer mitt arbete att bli?
 
Kan jag använda mönster direkt från boken jag hittade? 

Sticka en provlapp

Lägg upp 20 m med den stickstorlek du vill pröva och den teknik du vill använda i 3-4cm

 

Uträkning av maskantal.

Räkna hur många maskor du har på 5 cm  ____
Hur många maskor har du på 10 cm? ____
Hur många maskor blir det på 1 cm _____ (dividera med 10)

Mät produktens bredd multiplicera med maskantal/cm

Enkel purjopotatissoppa




BASINGREDIENSER

10 medelstora potatis
1 stor / 2små  purjo
3 st  tärningar grönsaksbuljong 
3 l   vatten

OM DU HAR:

en slurk - 2 dl  matlagningsgrädde / en bit färskost / crème fraiche /mjölk
3 msk persilja / hackad gräslök



  1. Koka upp vattnet i en stor kastrull och sätt i buljongtärningarna.  
  2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar 
  3. Tvätta purjon under rinnande vatten. Kolla att all sand kommer bort.
  4. Koka potatisen och purjon tills de är mjuka. Det tar upp mot en halvtimme.
  5. Mosa potatisen och purjon med en mixer. Häll bort lite vatten om det finns mycket.
  6. Smaksätt med salt och peppar. 

 Slå av värmen. Smaksätt med crème fraiche/mjukost/ matlagningsgrädde, mjölk
Dekorera med gräslök eller färsk basilika



Arbetsbeskrivning


Arbetsbeskrivningen innehåller

  • DESIGN & FORMGIVNING

  • PRODUKTNAMN

  • STORLEK

  • MATERIAL OCH MATERIALPROV, MATERIALKOSTNADER, REDSKAP

  • KÄLLOR

  • BESKRIVNING AV ARBETETS FÖRVERKLIGANDE

    UTVÄRDERING AV PROCESSEN OCH ARBETET

     

TITTA närmare på punkterna HÄR
Exempel på fina arbetsbeskrivningar:
 Munkjacka

lördag 11 oktober 2014

Jihhhuuu!!! Vi har belysning på ridplan! :D

I går fick vi belysning på ridplan. Hösten och mörkret får komma!