torsdag 17 april 2014

Stickningens historia




Vem som egentligen uppfann stickningen är det ingen som riktigt vet. Det har varit svårt att hitta gamla stickningar eftersom de troligen har förmultnat då de var gjorda av ull. Ett annat problem har varit att de fynd som gjorts, som liknar stickning, har varit något annat, t ex nålbindning.

De allra äldsta textilierna som påminner om stickning har hittats vid forskning av peruanska kulturer och i egyptiska gravar omkring 900 f Kr till 600 e Kr. En bit av stickning, som man är säker på, hittades i Arabien och daterades till omkring 700-talet f Kr. konsten att sticka tror man spred sig från Orienten till Europa, troligen via arabiska köpmän, sjömän och vandrare via länderna kring Medelhavet till Spanien.

I Paris bildades ett skrå för stickare på 1200-talet. Det var män som stickade och var medlemmar i skrået, kvinnorna spann. Om mannen dog, fick änkan ärva platsen i skrået. Efter 6 års studier, kunde gesällen avlägga sitt mästarprov.

Frankrike, Spanien och Italien blev kända för fina stickade spetsstrumpor i silke. På 1560-talet importerades silkesstrumpor till Erik XIV:s hov, som kostade lika mycket som en kammarherres årslön.

Stickningen kom först till Danmark i mitten av 1500-talet, sedan till Sverige i mitten på 1600-talet och till Norge i mitten på 1800-talet.

Finland har varit en del av finskt-ugriska kulturtraditionen.  Vi har en blandning av tekniker och modeller gemensamt. Det äldsta fyndet, delar av en vante, har hittats från Estland och härstammar från 1200-talet. Stickningen kring Estland var mycket mångfacetterad och betydelsefull. Till Finland tror man att stickningen kom på 1600-talet. Per Brahe lär ha uppmanat Nådendal, Reso och Masku borna att tjäna sina skattepengar genom att tillverka sockor. I Finland fick nunnorna vid klostret i Nådendal sitt levebröd genom att sticka i början på 1600-talet. De lärde också stadens befolkning att sticka. År 1664 tillverkades det 2000 par sockor till försäljning i Nådendal.

I Österbotten nämns tröjor, huvudbonader, sockor och strumpeband i testamenten från 1700-talet. Mönstrade tröjor var de allra vackraste, och svåraste att tillverka. Dessa tillverkades speciellt i Österbotten t ex Korsnäs, Pörtom och Vörå. I Korsnäs förekom speciella mästare, som kom hem till folk och tillverkade tröjor efter beställning. Om mästaren gjorde tröjan ensam, tog det tre veckor. Ofta hade han ändå medhjälpare och då tog det en vecka. Mästaren gjorde då det svåraste arbetet själv.                                                         

Den klassiska Jussitröjan lär ha skapats i Lapua 1914.  I Jussitröjans historia vimlar kända historiska namn som Isontalon Antti och Vihtori Kosola. Hulda kontturi har forskat kring Jussi-tröjan. Blir du intresserad, så finns gamla modeller dokumenterade av t ex Mary Olki. En av orsakerna till att intresset för Jussi-tröjans mönster har återuppväckts kanske beror på Duudson killarna?








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar