måndag 8 april 2019

Skötsel och utfodring av den äldre hästen



Tara 25 år.


Det finns inte så väldigt många källor kring skötsel och utfodring av gammal häst, så jag blev väldigt glad när jag såg att Hevosurheilu 21.9.2018 hade en artikel om utfodring av gammal häst.

För det första är det inte helt klart när en häst är gammal. Vi vet att shetlandsponnyer kan bli ganska gamla och även vissa ursprungsraser. Ändå hör man väldigt mycket om att unga hästar dör i kolik eller annat. Enligt Hevosurheilu anses en 18-20 årig häst som gammal, men en del kan visa ålderstecken vid 15-16 års ålder. Skötsel, användning och sjukdomar påverkar hästens åldrande och dens symptom.

Tara 26 år



Vissa hästar kan leva länge på normalt foder och jobba passlig mängd trots att de är ålderstigna. Efter att hästen fyllt 25 år så är det oundvikligt att hästen åldras och att den behöver ses om på eget sätt. Det som ofta märks först är att musklerna förtvinar och de är omöjliga att få tillbaka. Det bästa för hästen är regelbunden lätt motion, helst dagligen. Motion underlättar tarmarnas funktion  och matsmältningen hålls igång. En äldre häst kan ha samlat sand  i tarmarna under årens gång. Vår veterinär rekommenderade att Tara skulle äta Psyllium varje dag, samt Masch, linfrö och greenline. Vi misstanke om kommande kolik 1-2 dagar 500g psyllium, svälld linfrö och greenline. 

Tänderna börjar peka utåt och det kan bli svårare att bita av grässtrån och äta. Ändå är färskt gräs bästa fodret, den smälter bra och innehåller fukt. När tuggandet blir allt svårare, så minskar salivutsöndringen och magsäckens surhet kan öka. Tänderna skulle vara bra att kontrollera två gånger per år. Veterinären kan behöva RASPA tänderna två gånger per år. Piggar uppstår lätt, likaså kan mat samlas i kinderna, tänderna och t o m under läpparna.

På vintern är lättsmält, ungt torr- eller ensilagehö att föredra. Vi gav Tara den här vintern dubbelt mer greenline än tidigare. Vi ökade greenlinen till 6dl. Man kan ytterligare ge melass och hömjöl. Vi ger Tara upptill 3 dl (1,5-2 dl rekommenderas) rypsolja, när hon börjar magra på vintern. Täcke är också bra, för det tar mycket energi av en gammal häst att hålla sig varm. Tara är mycket ute, så hon behöver nog det lilla extra. Dessutom ger vi Tara seniorfoder för att tillgodose behovet av 0,4-0,6 % fosfor och kalcium i förhållande 1/1. Undvik dock fosforprodukter om du följer tidigare angivna rådet.

Vitamin C och B behövs för att tarmarna och levern. B-vitaminet påverkar hårremmen, hyn och avföring. V-vitaminet kan öka motståndskraften mot sjukdomar. Av antioxidanterna förespråkas A och E vitaminerna. En äldre häst behöver 1000ky/dag.

Seniorfodren på marknaden fungerar bäst på magra hästar. Om hästen är rund ska du undvika dem, samt om hästen har en njur- eller leversjukdom. En rund gamling behöver inte heller olja eller produkter som innehåller stärkelse.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar