torsdag 23 oktober 2014
tisdag 21 oktober 2014
Vi deltar i "Ett skräp om dagen"
genom att tillverka miniroskisar av gamla film- och blodsockermätarburkar.
Miniroskisen kan användas till att sätta tuggummit i, burkringar, fimpar, glasskärvor.
Titta mer på rörelsen Ett skräp om dagen
Vi dekorerade på olika sätt; virade garn runt, klistrade klistermärken,
klippte ut bilder...virkade små blommor...
Tänk på att småbarn och djur kan få i sig tuggummi och fimpar,
eller stiga på glasskärvor... Aj :( !
måndag 20 oktober 2014
Äppelpaj till stallgänget
En ugnsplåt
1 kg äppel
1½ dl socker
1 msk kanel
Deg
5 små ägg
1 kg äppel
1½ dl socker
1 msk kanel
Deg
5 små ägg
3 dl socker
3 dl surmjölk
2 dl smält smör eller margarin
1½ dl havregryn
3 dl surmjölk
2 dl smält smör eller margarin
1½ dl havregryn
5 dl vetemjöl
2 tl soda
Dekorera
socker
1 dl nötkross
socker
1 dl nötkross
1. Placera bakplåtspapper på plåten. Smörj lätt.
2. Tvätta äpplen. Skär upp i små bitar och rulla i socker-kanelblandning.
3. Vispa ägg och socker till skum.
4. Lägg till surmjölk och smör tillsammans med gryn, mjöl ich bakpulver. Rör om försiktigt.
2. Tvätta äpplen. Skär upp i små bitar och rulla i socker-kanelblandning.
3. Vispa ägg och socker till skum.
4. Lägg till surmjölk och smör tillsammans med gryn, mjöl ich bakpulver. Rör om försiktigt.
5. Bre över plåten. Fördela äppelbitarna jämnt. Strö lite socker och nötkross ovanpå.
6. Stek i ugn i 200 grader, ugnens nedre del, ca 10 minuter. Lyft plåten högre upp och fortsätt och stek 15-20 minuter.
Bjud med vaniljglass eller vaniljsås.
Om du behöver förvara pajen över natten placera ett bakplåtspapper ovanpå, eventuellt ännu en fuktig duk. Förvara svalt.
Morotskaka
Morotskaka
INGREDIENSER
2 dl socker } 1. vispa, men inte till skum
2 ägg
1 dl matolja }2. rör ihop
3 dl rivna morötter
2 dl vetemjöl
1 tsk soda (eller bakpulver)
1 tsk bakpulver } 3. blanda alla torra ingredienser
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kakaopulver
4. Förena alla ingredienser genom att röra ihop dem och häll i en smord form.
5. Stek i 175 grader i 30-40 minuter.
GARNERING
50 g färskost
50 g mjukt smör
2 dl pudersocker
1 tsk vaniljsocker
6. Blanda alla ingredienser
7. Bred garneringen över den svalnade tårtan.
PRYDNAD
strössel, jordnötskross eller annat
Planering av stickning

Hur veta?
- Vilket garn kan jag använda?
- Vilka stickor passar?
- Hur många maskor ska jag lägga upp?
- Hur stort kommer mitt arbete att bli?
- Kan jag använda mönster direkt från boken jag hittade?
Vilket garn kan jag använda?

Hur många maskor ska jag lägga upp?
Hur stort kommer mitt arbete att bli?
Kan jag använda mönster direkt från boken jag hittade?
Sticka en provlapp
•Lägg
upp
20 m med
den
stickstorlek du vill pröva och den teknik du vill använda i 3-4cm
Hur många maskor har du på 10 cm? ____
Hur många maskor blir det på 1 cm _____ (dividera med 10)
Mät produktens bredd multiplicera med maskantal/cm

Uträkning av maskantal.
Räkna hur många maskor du har på 5 cm ____Hur många maskor har du på 10 cm? ____
Hur många maskor blir det på 1 cm _____ (dividera med 10)
Mät produktens bredd multiplicera med maskantal/cm
Enkel purjopotatissoppa
BASINGREDIENSER
10 medelstora potatis
|
1 stor / 2små purjo
|
3 st tärningar grönsaksbuljong
3 l vatten
OM DU HAR:
|
en slurk - 2 dl matlagningsgrädde / en bit färskost / crème fraiche /mjölk
|
3 msk persilja / hackad gräslök
|
Slå av värmen. Smaksätt med crème fraiche/mjukost/ matlagningsgrädde, mjölk Dekorera med gräslök eller färsk basilika |
Arbetsbeskrivning
Arbetsbeskrivningen innehåller
DESIGN & FORMGIVNING
PRODUKTNAMN
STORLEK
MATERIAL OCH MATERIALPROV, MATERIALKOSTNADER, REDSKAP
KÄLLOR
BESKRIVNING AV ARBETETS FÖRVERKLIGANDE
UTVÄRDERING AV PROCESSEN OCH ARBETET
Exempel på fina arbetsbeskrivningar:
Munkjacka
lördag 11 oktober 2014
Jihhhuuu!!! Vi har belysning på ridplan! :D
I går fick vi belysning på ridplan. Hösten och mörkret får komma!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)