lördag 11 februari 2023

Träningsdagbok

 Vi är lite olika på hur roligt vi tycker att det är att planera och dokumentera saker. När man ska lära sig nya saker eller träna något så kan man ha stor nytta av träningsdagbok. I dagboken kan man planera ställa mål, delmål, planera tillvägagångssätt i små små steg, tänka ut vad man behöver ifråga om kunskap, redskap mm och planera sin utvärdering. Det är detta som lärarstuderande övade och gjorde under min studietid. På den tiden kallades de sekvensplaner. Ibland ifrågasatte någon studerande nyttan med dem, de kändes konstlade och väldigt detaljerade - men ack man lärde sig och hade nytta av dem! Jag minns att någon lärare sa att inte behöver man dem senare i vardagen, åtminstone inte så detaljerade och det har också visat sig vara sant. När man en gång planerat riktigt noggrant kunde man det i princip och denna grund gav oss möjlighet att senare vara flexibla och kreativa! När du kan något riktigt bra behöver du inte vara orolig över att misslyckas eller tappa den röda tråden. Om det hände något överraskande på lektionen så kom man snabbt igång igen, eller om det dök upp någon fantastisk idé så kunde man göra en avstickare utan att vara rädd att man kommer av sig. Att planera försäkrar också kvaliteten i det man gör, plus du vet vad du undervisat, det hänger inte bara på minnesfragment.


Varför planera sin hundträning eller ridning?

Introduktionen handlade om lärarstuderande, men varför kan planering vara viktigt när jag försöker lära min häst eller hund något, tränar ridning eller försöker nå ett mål av något slag.

När det gäller djur (och andra också)  tycker jag att det är enormt viktigt att planera för att när du satt dig noggrant in i det du vill lära så att djuret har en chans att ta till sig det du vill lära. När du analyserat uppgiften noggrant och delat in den i små steg, får djuret en logiskt spår att följa. Du kan också lättare följa hur inlärningen framskrider och reagera vid svårigheter eller platåer. Tänk dig inlärningen som trappsteg, där du tar ett steg i taget. När du inte kommer vidare vid ett trappsteg, det kanske inte lyckas,  hunden tappar intresset, kommer på övervarv..., så kan du backa några steg för att ta ny sats. Du kan lätt ta många pauser och ändå veta hur långt du ungefär kom. 


Inlärning och undervisning är en resa


Kom ihåg att när du lär någon annan eller försöker lära dig själv något: Det är fråga om en lång resa, där slutliga målet ofta är mindre viktigt än själva resan. 

En glad koncentrerad hund, en trygg och koncentrerad häst, samma med människor, lära sig bättre än en ledsen, otrygg, upprörd, okoncentrerad...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar