fredag 17 februari 2023

Förberedande hoppövningar.

 Mål: Hunden hoppar ett litet hinder på kommando

Alla hundar kan hoppa om de är vana att röra sig på varierande underlag. Börja aldrig hoppa över konstgjorda hinder före ett-års ålder med cockerspaniel valp. Det som du ändå kan göra är att gå över 5-10 (15) cm hinder vid 5-6 mån (jag föreslår cm=månad) ålder då koordinationen redan utvecklats betydligt. Jag skulle ändå vara väldigt försiktig. 

Utmaningen är absolut inte att en cockervalp inte skulle kunna hoppa. Utmaningen är att när de hoppar, har fart, är ivriga, okoncentrerade - det går hårdare än benen hänger med, vilket kan leda till halkande, sträckningar osv. Det de gör när de leker är en annan sak än konstgjorda hinder! 

Sen vid 1-år framåt är det redan på bättre sidan, de har hunnit växa till sig, men som med hästar, det räcker med låga hinder för att de ska förstå idén!

I lydnadsprovet är hindret ett kompakt brädhinder, vilket inte behövs vid träning. 





Hoppövning 1.

Börja inomhus. Placera en stadig matta vid en dörröppning och tejpa fast en ca 5-10 cm hög kartongremsa på dörrkarmen. Hunden kan inte krypa under eller gå förbi, så det kan inte gå fel. 

  1. Börja med att tillsammans med hunden promenera över hindret. Ingen fart behövs, använd kommandot HOPP (HYPPY) eller liknande just då du ser hunden ta sats över hindret. 
  2. När ni är på andra sidan av hindret, belöna med godis och röst. 
  3. Upprepa några gånger tillsammans.



Hoppövning 2.

Håll i hundens halsband eller stöd bröstkorgen, så att du kan kasta ett godis till andra sidan. Låt hunden hoppa på kommando. Beröm hunden när den äter godiset på andra sidan. 

Hopp tillbaka.
Ge kommandot HOPP inte hit-kommandot, för nu är fokus på hopp. 





Träna under en månad två ggr i veckan, 5 upprepningar. Obs. Träna inte för mycket!

Målet är att stärka upplevelsen av att det är roligt att hoppa. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar