fredag 3 februari 2023

5. Lydnadsträning. Koppelträning och inkallning/Hihnakäytös ja luoksetulo.

 Ägarens uppgift är att ge valpen stöd och trygghet, stöda och uppmuntra den, samt skydda den.

Skydda valpen från osakliga anfall och hotfulla situationer. Den vuxna hunden kan försvara sig, men inte den lilla. Negativahändelser påverkar valpens utveckling, det kan leda till aktiverandet av  försvarsmekanismer, ss aggressivitet. Se till att komma i kontakt med vänliga, sakliga hundar och människor.


Att sätta på halsband 

  1. sätt på  halsbandet, ge godis
  2. ta bort halsbandet ge godis
När man lär hunden att vänta på godis efter att ha tagit bort halsbandet, lär man den att vänta med att sticka iväg när man släpper loss. 


  1. sätt halsbandet på, ge godis, sätt fast kopplet, ge godis
  2. sen halsband, koppel = godis 
  3. Ta bort koppel, godis
  4. ta bort halsband+ koppel= godis


Gå i koppel

  • Först inne, sen ute
  • Ha alltid godis med när ni går ut
  • Håll kopplet löst, ta mycket tid på dig
  • Valpen lockas med ord, beröm, uppmuntran, godis att komma till ägaren och gå i rätt riktning.
  • Man får inte knycka eller rycka i kopplet, eller dra hunden till sig. Valpen lärs att följa med ägaren och röra sig enligt denne.
  • Det är viktigt att valpen får röra sig fri på olika underlag, i skog och mark, hoppa över trädstammar, gå i sand, klättra i backar och nerförsbackar. 


Inkallning

Öva inkallning och att hålla ihop packen . Ägaren kan leka kurragömma och gömma sig bakom stenar och träd. Beröm hunden när den hittar dig både i ord och godis.



Obs. En cocker behöver även lära sig att gå ca 6m framför ägaren (anlagsprov) så den behöver inte läras att alltid vara nära.


En energisk valp

Ofta känns den lilla valpen först så otroligt söt och hjälplös, men en hund växer mycket snabbare än en människa. En fyra månaders valp kan redan vara väldigt energisk och påhittig, och nyfiken. Valpen byter tänder, det kliar i tandköttet  och något måste bitas på. En valp lär också känna världen genom att smaka på allt, precis som bebisar också vill. Städa undan farliga saker i tid. Kom ihåg att elsladdar, fjärrkontroller, skor, tidningar, barnleksaker,... är klassiker på vad valpar smakar på. Valpen smakar inte på saker av elakhet!


Dra nytta av valpens energi till att vänja den vid rutiner, utevistelse, leksaker, bad och borstning, åka bil, titta på saker på avstånd... Man kan åka till en park och bara titta på barnvagnar, cyklar, skateboards, andra hundar mm utan att behöva gå nära. Följ trafiken, bussar och bilar. En valp behöver inte motion, men att betrakta saker är tungt för den. Överdriv inte! En ny sak i veckan räcker. stressa inte valpen. Försök sätta dig in i dens värld, hur skulle det kännas?

Leksaker och aktiviteter. 

Dragleksaker
knutar på t skjortor, sockor, 
toalett och hushållspappersrullar
fyllda leksaker
handdukar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar