måndag 29 mars 2021

Tulin tallille ja huomaan että kenkä puuttuu

Meillä todella harvoin puuttuu kenkiä, kiitos erinoimaisen kengittäjän, mutta jos näin käy niin seuraavassa pari vinkkiä mitä voit tehdä (esimerkit ovat sellaisia että niitä voi tehdä muutenkin, mutta tietty tällainen päivä on hyvä hyödyntää).

  • siivoa talliympäristö; lakaise, haravoi ...
  • siivoa ja järjestä harjakassi, viikkaa loimet, järjestä tavaroita
  • pakkaa heinäkasseja

 

Hevosen kanssa

Ensimmänen vinkki 

on että käytät päivän hyödyksi ja vahvistat sinun ja hevosen suhdetta. Hyvät hevoskaverit rapsuttavat toisiaan, joten harjaamisella on hevoselle suurikin merkitys ja millä asenteella sen teet. Kun harjaat hevosen perusteellisesti parannat teidän suhdetta, sen lisäksi että harjaus puhdistaa hevosen ja elvyttää sen verenkiertoa. Voit inspiroitua mindfullness ajatuksista ja hengittää rentouttaen itsesi ja keskittyä joka harjanvetoon.


Toinen vinkki 

on että käytät ajan rentoutumiseen ja hengitysharjoituksiin. Voit seistä hevosen edessä ja hengitellä. pidä kiinni riimusta vaikka poskien molemmin puolin. Vältä painetta riimuun, rentouta olkapäät ja kädet. Seuraa kuinka hevonen pikkuhiljaa laskee päänsä ja voi jopa nukahtaa, ainakin rentoutuu. Hengitelkää smaan tahtiin. 


Kolmas vinkki

on että käytät healing hands konseptia. Hengittele rauhallisesti ja pidä paljasta kämmentä noin 1 cm hevosesta, esimerkiksi kaulalla, lautasilla, rintakehällä. 


Neljäs vinkki

Jos kenttä on pehmeä voit tehdä käyntityötä selästä. Käytä hyväksesi käyntipäivää jumppamalla itse; ratsasta ilman jalustimia, heiluttele käsivarsia, istu kevyessä istunnassa...

Kokeile jättää ohjat pois, tee voltteja, käännöksiä ym.  

Tai sitten voit tehdä työtä maasta käsin kaartioiden ympäri, peruutuksia ym.


Muista ilmoittaa kengän puuttumisesta eteenpäin, jotta saadaan tilattua kengittäjä paikalle niin pian kun mahdollista!

tisdag 16 mars 2021

I väder och vind! När skall hästen få ett täcke på sig?




Hästtäcken är något som diskuterats vilt under de senaste åren. Jag beskriver åsikterna en aning karrikerat, tror inte det är så många som ser saken så här svart-vitt.

Ena sidan anser att hästen själv reglerar sin temperatur genom att äta, röra sig och att hårremmen växer enligt behov. Andra anser att hästen inte klarar att sig utan torktäcke, stalltäcke, sommartäcke, vintertäcke, flugtäcke m fl. Hästen torkar långsamt, fryser på vinterna, irriteras av flugor och bromsar på sommaren, musklerna värms bättre i uppvärmningen om man har en filt...



När jag läste Hevosurheilu nr 20/2017 fastnade jag för följande punkter:
(Kompletterar med Hevosurheilu 29.1.2021)

Utan täcke:

Utgå från att hästen inte behöver ett täcke under normala omständigheter. Hästen tål kallt väder och dens egna värmereglerande mekanismer fungerar bra och räcker gott i Finland.
 
+ Låt hästen långsamt vänja sig vid kölden på hösten

+ Hästen reglerar sin temperetar genom att dra ihop blodådror och burra upp sig, samt genom att äta
 hö (kosirehu). 

+I värme sväller de ytliga blodådrorna, hästen svettas,  andas snabbare  och minskar födointaget. Vid köld går det tvärtom, blodådrorna drar ihop sig, hästen andas långsammare och burrar upp pälsen.

+Hästen vänjer sig vid köld på 1-3 veckor. Under tillvänjningen sker fysilogiska och biokemiska förändringar i ämnesomsättningen, hormonverksamheten och matsmältningen. Hästens hårrem växer och ett fettlager bildas. Om hästen fryser kan den hållas varm genom muskeldarrningar och mer hö.

+ Hästen har en jämn egen temperatur trots att omständigheterna ändras. Av denna orsak anpassar sig hästen snabbt till temperatutrförändringar till exempel när den går ut eller kommer in. 

+Kallblodiga hästar tål p g a sitt genetiska arv bättre köld. De har ofta små öron och korta ben, rund kroppsform, tjock hy, tät päls och anlag för att lagra fett. Varm- och halvblod tål köld till -15', men behöver mera matdå. Kallblodigas gräns ligger vid 20-25'. 

GenomI forskning har det noterats att smala föl får tjock päls och rundare föl får mindre päls.

+Vindskydd rekommenderas

+vanlig regn och snö når inte hästens hy.

Med täcke

+Klippta och hästar med låg tolerans mot köld ska ha täcke på. Den klippta hästen har inte möjlighetv att burra upp pälsen när den fryser. 

Kommer vädret att vara detsamma hela dagen? Om det var -3 på morgonen, under dagen regnar det och på eftermiddagen värmer solen +6. När man själv är på jobb eller i skola kan det vara besvärligt att gå till stallet och byta täcke. Hästens täcke kan ha blivit genomblött på morgonen och på eftermiddagen börjar det frysa till.

+ ett luftigt vintertäcke, (vaddlagret väger 300-500g) ger hästen skydd upptill -20 grader. När man använder täcken, behöver foderintaget inte ökas.

- flera täcken samtidigt är inte ett bra alternativ. tyngden av täcken trycker ner hårremmen och det naturliga luftlagret plattas till.

+Gamla hästar och föl, samt magra hästar tål köld sämre. Om höbehovet blir så stort att gamla hästen inte kan äta det till exempel p g a dåliga tänder eller att fölet inte förmår, rekommenderas ytterligare kraftfoder. Föl i utegång sover gärna nära varandra för att värma sig, vilket vuxna inte gör då de inte har behov av det. 

+vid hård regn och tö kan hästen bli våt och börja frysa. 
+ täcke behövs mest vid 0 temperatur och regn och slask. Blötan trycker ner värmelagret i hårremmen. 

+ hård vind sliter på burreffekten som hästen själv kan skapa. Detr betyder att värmelagret som skapas in i hårremmen slits bort.

+ett större problem inne i stallet än köld är drag.

- Ett häste med täcke på kan inte reglera sin temperatur. Hästen kan inte avkyla sig genom att dra ihop blodkärlen och svettas. Den avdunstade värmen blir kvar på kroppen innanför täcket.
Vid träning rekommenderas ländtäcke.
Passar den aktiva hästskötaren som vet vad den gör och varför.


Hur hitta ett passande täcke?
Ett bra täcke hindrar inte hästen att röra sig.
Täcket hänger inte vid vid bogarna eller över svansen.
Ett täcke får aldrig orsaka skavsår på manke eller bogen.

Källor:

Publicerad 30.8.2017,
kompletterad 16.3.2021

söndag 7 mars 2021

Det här med motivation

Teoretiskt sett finns det yttre och inre motivation. Förenklat innebär yttre motivation att du motiveras av t ex belöningar, medan inre motivation uppkommer genom att känna glädje, förnöjsamhet och välbehag av det man gör, vilket utsöndrar endorfiner, dopamin och serotonin. Den yttre motivationen brukar ibland beskrivas som åsnan som lockas med morötter framför mulen. Motivationen påverkas av hur lätt det är att få moroten och att moroten är tillräckligt lockande. Är det för lätt blir man trött på morötter, är det för svårt ids man inte. För en del människor är det otroligt viktigt att se helheter, finna mening i det de gör eller få en personlig vinst av något slag t ex i form av utmaning. 


Jag brukar tänka att motivation funkar som en Gaus-kurva (normalfördelningskurva). Man kan vara under, passligt och för motiverad. Att vara omotiverad eller övermotiverad ger lika dåligt resultat, trots att den övermotiverade försöker sitt yttersta. 

Jag har råkat ut för övermotivationens nackdelar under senaste åren med min ridning. Först var det tidsbrist under många år, prioriterade mitt jobb med hästarna (inte helt enbart av vilja, utan som en följd av omständigheterna. Sedan när jag äntligen fick tid, var det på grund av sjukdom och skador (jag var alltså sjukledig). Många av mina skador kom av att jag red trots att jag var sjuk, föll av och fick benbrott. Ju mer jag skadade mig, destu envisare blev jag och tog risker. Jag ville inte att sjukdomen skulle bestämma över mitt liv. Tala om att var för motiverad. 


Jag fick hjälp med att komma till insikt om saken, att jag inte skulle kunna bli frisk om jag pressade kroppen när den försökte hela sig från sjukdomen. När det stod i epikrisen att jag inte kommer att bli frisk, någonsin, var det som jag skulle ha förstått, att med vilja fixar jag inte det här. Jag satte upp ett mål för mig själv, inte en enda skada under ett helt år och lyckades med det! Kroppens läkning kom igång.

När det året var förbi började jag rida under övervakning under några månader. Först i lina, fem veckor. Sen på volt lika länge. I början var jag väldigt lycklig och tacksam över att överhuvudtaget få rida igen, men snart visade övermotivationen sitt fula fejs. Jag kom med förslag tränaren, "släpp mig", "jag är inte rädd att falla" mm, men hon var klok och släppte inte. Hästarna behövde också vänja sig vid min överenergiska stil, så tränaren höll ögonen på dem också. De skulle lära sig att bete sig efter ett system, inte enbart efter min energi. Som du säkert anar gav det ganska snabbt resultat, även om jag måste hålla mig i styr för att inte tappa fokus på mitt mål, att få rida.

Jag hade lyckan att få träffa en sådan klok tränare/människa. Hon hjälpte mig med Tara för sexton år sedan och nu hjälpte hon mig igen. Tack Maija 💗. 

Vad kan ligga bakom den andra ytterligheten, att inte vara motiverad alls? Ibland är det fråga om att inte vara helt ärlig med sig själv. Alltid är det inte fråga om startsvårigheter eller lathet. Ibland ligger det rädslor, spänning, sårbarhet eller dylikt bakom olusten. Man kanske säger att man inte har lust, men egentligen är man till exempel rädd att stöta sig, bli bedömd eller känna sig uppgiven. Många stallägare skulle egentligen vara motiverade att träna, men det vardagliga slitet och ekonomiska bekymmer gör att man inte orkar eller har lust för något överhuvudtaget. Efter att ha mockat, delat ut hö, städat rastgårdar, reparerat täcken och staket, handlat foder och burit vatten, samt betalat räkningarna, så är man bara så slut att soffan vinner. Det var en gång en stallägare som frågade på fb, hur många av er har somnat på soffan med stallkläderna på och sovit hela natten. Många stallägare svarade att jo, det har hänt många gånger. Speciellt om det kommer lite vattenskador eller hästrymning som bonus någon dag, då kan det bli för mycket.

Tusendollarsfrågan är att hur upprätthålla lämplig motivation? Jag skulle idag säga att genom genomtänkta rutiner. 

  • Passande mängd arbete, vila, föda och socialt liv.
  • Rutiner som upprätthåller flyt i vardagen. Minimi saker som görs varje dag och en gräns för slitet. 

Låter det för enkelt för att vara sant?