tisdag 16 mars 2021

I väder och vind! När skall hästen få ett täcke på sig?




Hästtäcken är något som diskuterats vilt under de senaste åren. Jag beskriver åsikterna en aning karrikerat, tror inte det är så många som ser saken så här svart-vitt.

Ena sidan anser att hästen själv reglerar sin temperatur genom att äta, röra sig och att hårremmen växer enligt behov. Andra anser att hästen inte klarar att sig utan torktäcke, stalltäcke, sommartäcke, vintertäcke, flugtäcke m fl. Hästen torkar långsamt, fryser på vinterna, irriteras av flugor och bromsar på sommaren, musklerna värms bättre i uppvärmningen om man har en filt...



När jag läste Hevosurheilu nr 20/2017 fastnade jag för följande punkter:
(Kompletterar med Hevosurheilu 29.1.2021)

Utan täcke:

Utgå från att hästen inte behöver ett täcke under normala omständigheter. Hästen tål kallt väder och dens egna värmereglerande mekanismer fungerar bra och räcker gott i Finland.
 
+ Låt hästen långsamt vänja sig vid kölden på hösten

+ Hästen reglerar sin temperetar genom att dra ihop blodådror och burra upp sig, samt genom att äta
 hö (kosirehu). 

+I värme sväller de ytliga blodådrorna, hästen svettas,  andas snabbare  och minskar födointaget. Vid köld går det tvärtom, blodådrorna drar ihop sig, hästen andas långsammare och burrar upp pälsen.

+Hästen vänjer sig vid köld på 1-3 veckor. Under tillvänjningen sker fysilogiska och biokemiska förändringar i ämnesomsättningen, hormonverksamheten och matsmältningen. Hästens hårrem växer och ett fettlager bildas. Om hästen fryser kan den hållas varm genom muskeldarrningar och mer hö.

+ Hästen har en jämn egen temperatur trots att omständigheterna ändras. Av denna orsak anpassar sig hästen snabbt till temperatutrförändringar till exempel när den går ut eller kommer in. 

+Kallblodiga hästar tål p g a sitt genetiska arv bättre köld. De har ofta små öron och korta ben, rund kroppsform, tjock hy, tät päls och anlag för att lagra fett. Varm- och halvblod tål köld till -15', men behöver mera matdå. Kallblodigas gräns ligger vid 20-25'. 

GenomI forskning har det noterats att smala föl får tjock päls och rundare föl får mindre päls.

+Vindskydd rekommenderas

+vanlig regn och snö når inte hästens hy.

Med täcke

+Klippta och hästar med låg tolerans mot köld ska ha täcke på. Den klippta hästen har inte möjlighetv att burra upp pälsen när den fryser. 

Kommer vädret att vara detsamma hela dagen? Om det var -3 på morgonen, under dagen regnar det och på eftermiddagen värmer solen +6. När man själv är på jobb eller i skola kan det vara besvärligt att gå till stallet och byta täcke. Hästens täcke kan ha blivit genomblött på morgonen och på eftermiddagen börjar det frysa till.

+ ett luftigt vintertäcke, (vaddlagret väger 300-500g) ger hästen skydd upptill -20 grader. När man använder täcken, behöver foderintaget inte ökas.

- flera täcken samtidigt är inte ett bra alternativ. tyngden av täcken trycker ner hårremmen och det naturliga luftlagret plattas till.

+Gamla hästar och föl, samt magra hästar tål köld sämre. Om höbehovet blir så stort att gamla hästen inte kan äta det till exempel p g a dåliga tänder eller att fölet inte förmår, rekommenderas ytterligare kraftfoder. Föl i utegång sover gärna nära varandra för att värma sig, vilket vuxna inte gör då de inte har behov av det. 

+vid hård regn och tö kan hästen bli våt och börja frysa. 
+ täcke behövs mest vid 0 temperatur och regn och slask. Blötan trycker ner värmelagret i hårremmen. 

+ hård vind sliter på burreffekten som hästen själv kan skapa. Detr betyder att värmelagret som skapas in i hårremmen slits bort.

+ett större problem inne i stallet än köld är drag.

- Ett häste med täcke på kan inte reglera sin temperatur. Hästen kan inte avkyla sig genom att dra ihop blodkärlen och svettas. Den avdunstade värmen blir kvar på kroppen innanför täcket.
Vid träning rekommenderas ländtäcke.
Passar den aktiva hästskötaren som vet vad den gör och varför.


Hur hitta ett passande täcke?
Ett bra täcke hindrar inte hästen att röra sig.
Täcket hänger inte vid vid bogarna eller över svansen.
Ett täcke får aldrig orsaka skavsår på manke eller bogen.

Källor:

Publicerad 30.8.2017,
kompletterad 16.3.2021

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar