Metaforer är bra för minnet,
...men man kan behöva hjälp med att förstå vad som är passligt. Vår kroppsuppfattning kan leda till att vi gör fel trots att anvisningarna är rätt.Sitt rak i ryggen! Luta dig framåt - bakåt - till andra sidan!
Jo, visst, helt rätt. Läraren uppmanar dig på nytt. Du känner dig väldigt rak och spänner musklerna. Varför blir det fel, fast jag gör rätt? Att svanka med ryggen hindrar dig att följa hästens rörelser. Du blir stel och kan vara i risk att falla framåt på halsen om hästen stannar. Att överdriva rakheten genom att luta bakåt leder till att du blir efter hästen. Om den skuttar framåt, så lösgörs du från sadeln och hamnar i otakt med hästen. När läraren ber dig dra naveln mot ryggraden, sänka din hållning och luta dig lite framåt, så känns det framtungt, du är säker på att din hållning måste vara dålig och helt fel. Tänk alltså på din ryggrad och balansen i mag- och ryggmuskler. Den här träningen är mycket viktig för alla, den också.
Håll hyvudet rakt! Titta vart du är på väg!
Titta varken ner på hästen eller uppåt. Titta rakt fram. Tittar du neråt, så är du på väg dit vart din blick visar. Ibland stannar hästen, helt rätt. Om du hoppar hinder och tittar ner på hindret så påverkar du hästens balans negativt.
Hälarna ner!
Det klassiska rådet sedan min ungdom. I sig är inte rådet dåligt, utan det är fråga om hur du får ner dina hälar. Böjer du dig framåt, trycker ryggen framåt eller spänner du foten och tvingar ner hälen? Hälen är nere men du har fått flera nya fel på köpet. Det kan hända att det här är en av orsakerna till att eleven säger att hen trycker ju ner hälen och läraren är ändå inte nöjd.Det riktiga sättet att få ner hälen är att ta magmusklerna till hjälp och tänja på bakre linjen från bakre låret till vristen, avspänt stretchande.
Andas med skänkeln!
Håll kontakt till munnen!
Ge efter! Gör en eftergift! Glöm inte halvhalterna!
När du gör halvhalt genom att aktivera korsetten (mag- och ryggmuskler) blir halvhalten snabb, stadig och stark. Du sitter stadigt och har lättare att göra nästa rörelse. Jag brukar tänka halvhalten som en kontroll av min korsett innan jag gör något nytt. Om jag gör en ny rörelse med korsetten aktiverad gör jag den på bästa sätt lugnt, stadigt och mjukt.
Sitt runt hästen!
Följ hästens rörelser! Sitt stilla!
Sitt som på en stol. Inte behöver du ju röra dig på stolen heller.Sitt och känn efter hästens rörelser. En ändamålsenlig sits är diskret, du gör inget onödigt. Håll tyngdpunkten så nere som möjligt, tänk att magneter drar dina fotbotten mot marken och din sits fast i sadeln. Ju högre din tyngdpunkt är, så blir din balans svajande. Jämför med att om du sitter eller står i en roddbåt.
En god sits är förankrad i hästen. Den producerar ingen rörelse själv, men tar emot rörelsen hästen skapar.
Sitsen är avslappnad (inte detsamma som slö).
Sitt rak!
- Sitsen måste vara rak för att fungera.
- En rak sits är hälsosam för ryttaren.
- 60% av sitsen ligger på höften, och hälften av detta på en enda kota, den femte höft (lanne)kotan. När ryttaren sitter rak på sina sittben, ryggen i neutral position, överkroppen på underkroppen, i linje så klarar kotan helt bra av pressen. Men om ryttaren sitter dåligt, kan det uppstå t o m frakturor (rasitusmurtuma) p g a överansträngning. För att kompensera blir ryttaren allt snedare, till slut blir också hästen sned och försämringen ökar allt snabbare. Oftast är det påkallad snedhet, som går att reparera, men förstås inte alltid.
En bra sits formas så att
- du söker din plats mitt i sadeln, i fördjupningen, så att du känne båda sittbenen.
- du låter benen hänga i stigbiglarna utan att trycka ner hälen med våld
- du svänger höften så att du tänker att du lyfter bäckenbenet framåt och uppåt. Nu rättas dina sittben din hållning blir naturligare.
- du försöker slappna av i bakmuskler, främre sidan avlåret och nivusalueen koukistajat. Slappna av höften och låt den rinna längs sidan neråt.
- du aktiverar de övre magmusklerna genom föra bröstkorgen ovanpå höften och sträcker därefter på nacken, utan att lyfta ansiktet uppåt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar