måndag 30 januari 2023

2. Lydnadsträning. Föraren/Ohjaaja

Lydnad tränas inte mekaniskt enligt Salme Mujunen, utan träningen kräver många ur mänsklig synvinkel fina drag ss empati, tålamod, och kommunikationsförmåga. En hund får aldrig behandlas som ett känslolöst tävlingsredskap!

Lydnad(sprov) kräver också en viss känslighet av föraren för att förstå orsaker till eget beteende och följder av dessa. Hunden är som en spegel, som speglar resultatet av just detta.

SM tar upp tävlingsnervositet i slutet av boken, men jag tar upp det redan här och tolkar det till vardagen.

I bästa fall är nervositet och spänning något bra. Man är taggad och fokuserad på uppgiften. I värsta fall kan det vara riktigt hemskt. Nervositeten kan förlama kroppen och tänkandet, orsaka en spänning i kroppen som kommer ut som irritation, nyckfyllhet i rörelser, spänning som påverkar rösten och tonfallet. Det kan gå så att hunden inte känner igen tonfallet man använder i kommandot, rörelserna kan vara snabba eller innehålla för hunden främmande ryck. Hunden hör också på föraren att något är riktigt på tok. Föraren kan verka arg och det gör hunden osäker. Detta gäller förstås på tävlingar, men ack också i vardagen, just den situationen hunden skulle behöva lyda! Hur lätt är det inte att ropa in hunden som sprungit ut på gatan med en ton av hysteri eller arghet i rösten!.  En annan sak som hjälper är att le.  Det hjälper faktiskt. När du ler slappnar du av och lugnar ner dig och detta smittar också på hunden. 

Inom kort kommer jag att presentera Suski Fagerströms MindRiders metoder för stresshantering! Av ryttare beprövade metoder!




torsdag 26 januari 2023

1. Lydnadsträning. Vi testar Salme Mujunens bok "Tie tottelevaisuusvalioksi"


God kvalitativ träning ger säkerhet. 




Min tanke är inte att börja tävla, men nog träna med hjälp av Salme Mujunens bok "Tie tottelevaisuusvalioksi" fritt översatt vägen till lydnadschampion. 

Boken är på finska, så Mujunens tankar är översatta av mig. Försöker dock översätta citat noggrannt och markerar citat tydligt. Resten är mina tankar och analyser. Använder boken som inspiration, men ansvarar själv för tolkningen!

Jag tycker att Mujunen har många bra poäng och kommer att lyfta fram de jag själv tycker att är bra. Försöker också locka någon av mina vänner och uppfödningar med på resan. Vi testar 3-5 ggr och ser hur långt vi kommer med våra cockerspaniels. De är kanske inte den mest vanliga rasen på lydnadsträningar eller tävlingar nuförtiden, andra raser har kört förbi, åtminstone i vår klubb brukar vi vara de enda🙈. Trots att det inte är så vanligt, betyder det inte att cockrar inte skulle tycka om det. De är ofta ivriga och glada på träningarna. Att de sen inte orkar så länge eller utför uppgifterna snabbt för att sedan börja göra annat är både en temperamentsfråga, men också en pedagogisk utmaning. För det andra betyder det inte att trots att vi kanske inte blir champions att det skulle vara en orsak att att låta bli att träna!


"Många lydnadsproblem uppkommer p g a brister och fel i grundarbetet, problemen kan visa sig svåra eller t o m omöjliga att reparera". SM


Inledning

Lydnadsträning är en holistisk livsstil mellan förare och hund, var man tillsammans framskrider sida vid sida (SM), det är inte enbart enstaka moment, inte show för publiken, utan i sin renaste form en djup kontakt mellan förare och hund. Kontakten finns alltid, i vardagen och på promenader. Den bygger på tillit. Detta vackra sagt, så vet vi alla att ibland är vi inte i rätt sinnestillstånd, ibland är hunden överenergisk och ibland orkar man bara inte bry sig. 

Målet för mig är att fördjupa kontakten till min hund och påminner mig om den frihetsdressyr jag gör med hästarna. Om vi ska vara ärliga, är jag världens lataste på att träna, för jag tröttnar fort (så jag passar perfekt med cocker). Vi får se hur det går. Små steg i taget (mycket bra av pedagogiska skäl också) med tanken att varje litet steg är framåt och ger mig kvalitetstid med min hund. 

SM beskriver lydnadsträning som att först görs grunden och därefter byggs huset tegelsten för tegelsten. 

Eva deltar sista gången i valpklass. Tammerfors Puppy-show 17.9.2022

Domare Juha Putkonen

 

 







Vi hade stor bil, men - 😊





Jag testade att tova ett sittunderlag av hundarnas ull

 


Jag tycker att återanvändning är viktigt och får kickar av att experimentera! Återanvändning är något jag nästan alltid tänker på. Hur kan jag använda något söndrigt, slitet eller onödigt på ett nytt sätt? Alla som trimmar flera hundar vet att det kommer mycket hår och ibland känns cockerhåret väldigt ulligt. Jag testade helt extempore hur jag skulle kunna enkelt använda ullen och valde detrenklaste sättet jag vet att tova, i maskin. Jag hade lite överflödig färgad ull som jag valde att komplettera med.


Piggade upp med lite 
rött och grönt till äppel. Blandade in bland hundullen
tofsar av naturvit råull för att öka på fettet och fastheten.









Plast på.


Rulla ihop.



Knyt med bomullstråd. Tvätta i kulörtvätt, 60 grader.



Ta upp rullen efter tvätt. Öppna den.



Hm, äpplet syns inte så bra. Ullen höll ihop, men kunde
vara tjockare för att bli ett ordentligt sittunderlag. Jämnade lite kanterna.


Duger hemma, men skulle inte hålla ute.
Sätt nästa gång dubbelt så mycket av ullen. 

Summa summarum: Cockerpäls lämpar sig för tovning!

lördag 21 januari 2023

Visste du att?

Lyssnade på webinarium med forskaren Lina Tingö 20.1.2023

Tarmflora

Forskning har visat att tarmfloran påverkar mössens beteende och man har dragit slutsatsen att den även påverkar vårt, men även hundars beteende. Jag har inte letat upp forskning om hästar, men alla hästägare vet att födan påverkar till stor del hästars beteende. Olika tarmflora har visat olika temperament hos mössen. Detta har bevisats genom att byta tarmflora sinsemellan. 

Tarmfloran påverkas i sin tur av vad vi äter. Av samma orsak påverkas hundens tarmflora, välfärdssjukdomar ökar även hos dem.

Tarmfloran väger ungefär lika mycket som hjärnan och de har direkt kontakt. Vi har omkring 100 biljoner bakterier av 300-1000 olika arter. Vi har tio gånger fler  bakterier i kroppen än celler. En mänsklig gen motsvarar ca 100 tarm mikrobgener,

I forskning har man kommit fram till att det är bra för valpar att få 20% rå mat,komage... fiskolja omega 3


Allergier

En studie visar att hundar i storstäder har fler allergiska bekymmer än de hundar som inte lever i storstäder och det fanns även en koppling att hundägarna också hade allergier.

Om valpen eller hunden får frukt, i hög temperatur torkad djurmat, så ökar allergirisken. 



torsdag 19 januari 2023

Mys och pys som man bara inte vill missa

Vi grattar Nina på födelsedagen 19.1 med denna postning!🎂🌹🍸


Emma hade sin prinsessa dag och satt så vackert vid
kaffebordet 2022.  📷Nina


Ida hälsar på Emma. Felix förstår inte vitsen med att köa.
Madde sitter fint.📷Nina



Det har blivit en härlig tradition att Linus familj kommer och hälsar på när vi har valpar. Valparna får lära känna nya människor och det viktigaste, de får sitta i Ninas, Aris och Idas (även Miikkas) famn, som nästan blivit Sagobackens egna valpviskare. Sen är det en annan sak att om vi inte har valpar, så blir våra vuxna som valpar igen och gör allt för att än en gång rymmas i famnen.




Eva
Lisa
Felix gör allt för att rymmas



Madde har lärt sig ge tass.
Hon visar det nu till alla gäster :D Jag
lär dem sällan ge tass, nån har blivit tjatig med det,
men Madde blir nog inte
📷Nina


Emmas famntur📷Nina



                                                         Är dom här två månne släkt? Fotade av Nina.


                                                   

____________________________________________________________






Madde och Felix.

Lisas valpar 2020


Felix i famnen och Eva är liten. Vinter. 

Felix i famnen. Sommar.

Lisa

Emma




fredag 13 januari 2023

Första gången Cockerspanielit rf. ordnar en Open Show på länge i Salo, Finland 2022!


Det här är något jag väntat på utan att veta om det :) Genast jag såg annonsen tyckte jag att det var en fräsch ide´som var kul att det ordnades även för vår ras. Tanken är att alla är välkomna, unga, gamla, jakt, utställning och hemmahundar... Det blir ofta så att kastrerade, steriliserade, färgfel och hemtrimmade (på finska kotitrimmi, kan vara nästan hur som helst), inte deltar i utställningar, men nu fanns det klasser för alla. 

Hundarna var också indelade enligt en- och flerfärgade. Domarna var Vitahotellets kennel Anders Carlsson och kennel Finemoon Hanna Nyman. Trevligt nog var anmälningsavgiften mycket lägre än på officiella utställningar, vilket var roligt, så jag anmälde alla mina sex; Lisa, Emma, Madde, Felix, Eva och Viki. Lisa till brukshundsklass, för jag är så glad att hon klarat anlagsprovet, Emma och Madde i öppen klass, Felix i hemmahundsklass då han tyvärr skadat sin tand 2021, Eva i junior och Viki till valpklass. Lite orolig var jag över mitt knä, men visste att vi med Catarina skulle klara vad som än händer.

På plats fanns det förstås buffet, men också saxslipare, olika försäljare, fotograf, och möjlighet till Dna-testning, så det var extra roligt och jättebra. Jag fick t ex  mina saxar slipade, trimningsmaskinens bett fick åka på slip!


Det visade sig vara otroligt fina priser också! Inte så många rosetter eller pokaler, men många saker som vi åtminstone uppskattade väldigt.

Bruksklass

Lisa vann!!! en stark bruksklass! 
Hon var så otroligt motiverad och glad. Att visa henne var en stark upplevelse.













Hemmahundsklass

Felix BIS1!!!

Domaren kommenterade efteråt att BIS-pet var en ståtlig hane med
 magnifika rörelser, som jag kunnat stirra på hela dagen!



Felix BIS 1 visad av Catarina

Felix fick en jättefin rosett plus andra fina priser, 
t ex en jättefin cockerklocka!



Valpklass

Viki var duktig, men lite kittlig. Tvåa i liten valpklass (5-7 mån). Viki hann just fylla 5 mån så vi kunde ta med henne. Hon väckte mycket uppmärksamhet, nån ville ha en likadan, eller så ens en likadan som mamma Emma, folk fotade henne både med lov och i smyg, några hade t o m lyft på boxskyddet för att kika på henne. Tur att hon älskar uppmärksamhet.


                                   


Juniorklass

Eva skötte sig helt perfekt, men domaren föll för någon annan denna gång :)






 


Öppen klass

Både Emma och Madde deltog. Emma placerade sig trea och Madde fyra.


Bästa tik


Uups! Lisa var den enda inte champion på listan!!!


Många kända hundar på plats. 



Best grooming ring

Både Emma och Lisa fick rätt att delta i best grooming ringen. 
En deltagare valdes från varje klass.
Jag var mycket glad att domaren Anders Carlsson valde två
av mina trimningar till tävlingen. Det räckte för mig. 




Andra från Sagobacken

Herkku kom tvåa o lemmikkiluokka efter Felix.




Uppfödargrupp


Avelsgrupp


Lisas avkommor. Bestämde mig att delta i sista stund. 
Madde visas ac Marika, som aldrig visat henne förr och Coco
är med första gången någonsin någonstans. Spännande!
Madde hoppade på två ben och jag tror Coco slapp lös
i början. Men vad gör det! Vi stod för underhållningen idag :)


Photoshoot med Erika Aaltonen






En jättefin cockerklocka, godis, mat, shampo
och balsam, sårspray, mössa,
väska, utställningskoppel, presentkort till veterinär och trimkurs,
 bajspåsar, fönsterskrapa, magneter, ...