torsdag 6 februari 2020

Meille tulee pentu! - Mitä olisi hyvä huomioida?


Teksti ja kuvat: Annika Kontturi-Salmi



Minua rupesi kiinnostamaan mitä eläinhoitajat näkee työssään spanieleihin liittyen, mitä ongelmia ja sairauksia tulee hoidettaviksi spanielin ollessa pieni ja mitä tulee aikuisena tai vanhuksena. Sainkin kunnian haastatella Nan Salmista eläinlääkäriasema Pet-Vetistä.


Eläinten hoitaja Nan Salminen on työskennelly Pet-Vetissä kahdeksan vuotta, mutta tätä ennen Pet-Vet oli ollut tuttu jo parin vuoden takaa. Nan Salminen on toisen sukupolven koiraharrastaja ja kasvattaja. Hän kasvattaa norwichin ja norfolkin terriereitä kennelnimellä Nanstop. Hänen kasvattinsa ovat menestyneet hyvin näyttelyissä. Yksi on jopa ollut Suomen Kennelliiton vuoden näyttelykoira vuonna 2010. Nanin vanhemmat ovat ulkomuototuomareita ja isä Kari on ensimmäisiä juniori handlereitä  Suomessa.


Mitä pennunostajan tulisi ottaa huomioon hankkiessaan koiranpennun?


Nan painottaa että pennun hankintaa suunnittelevan tulisi tutustua rotuihin mistä pitää myös luonnossa. Kuva lehdessä tai koirakirjassa ei kerro esimerkiksi miltä koira voi näyttää arjessa, lenkkipolulla, sateessa tai kuinka vilkkaita yksilöt ovat. Samankin rodun n s käyttölinjaiset voivat olla erilaisia kuin näyttelylinjaiset. Nan suosittelee käymään tapahtumissa kuten näyttelyissä, yhdistysten koirakävelyillä, koulutuksissa ja muissa kokoontumisissa tai miksi ei tutustua tuttujen tuttujen koiraan jos sellainen löytyy. Yritä muodostaa yleisvaikutelma rodusta. Yksilöiden välillä on vaihtelua, mutta roduilla on joitakin yleisiä rotuominaisuuksia. Spanieli on esimerkiksi useammin vilkas kuin ujo.

Selvitystyön voi myös ulottaa sukutauluihin ja jalostusohjelmaan. Kennelliitto edellyttää että jokaisella rodulla on voimassa oleva Jalostusohjelma. Jalostusohjelma sisältää seikkaperäisen selvityksen rodusta, sen historiasta, rotumääritelmästä ja terveydentilasta. Kun selvitystyö on tehty, on paljon helpompi lähestyä kasvattajia ja myös ymmärtää mitä he kertovat koiristaan. Teille tulee helpommin hyvä kommunikaatioyhteys kun puhutte samaa kieltä ja ostajana tiedät jo rodusta jotain. Koiran hankkijana osoitat myös kasvattajalle olevasi kiinnostunut rodusta, olet valmis itsekin panostamaan jotta saat kivan pennun ja välität koiran hyvinvoinnista.

Kasvattajia ja koiranomistajia on monenlaisia. Se on teidän molempien hyöty että luotatte toisiinne, tunnette että voitte kommunikoida suoraan läpi koiran elämän. Elämässä ei koskaan tiedä mitä tapahtuu, voi tulla sairauksia ja vastoinkäymisiä sekä koiralle että omistajille. Moni kasvattaja toivoo että he saisivat tietoa kasvattinsa vaiheista myöhemminkin. Vähintään niin että jos on hiljaista omistajan suunnalta, se merkitsee että kaikki on hyvin.

Tästä tultiinkin aiheeseen mitä Nan painotti kovin, eli kasvattajan valinta. Tämä liittyy myös selvitystyöhön mitä kannattaa tehdä. Valitse eettisesti ja vastuuntuntoisesti koiria kasvattavan kasvattajan. Eikä myös jokaista koiraa kannata pennuttaa. Vastuuntuntoinen kasvattaja on tietoinen rotunsa haasteista ja pyrkii jalostuksessa terveisiin koiriin. Pelkästään nettimainoksiin, myyntiporttaaleihin tai osto/myynti ilmoituksiin ei voi luottaa, ei edes kennelin kotisivuihin. Täytyy muistaa että koiranmyyntiin liittyy myös jopa rikollisuutta tai harmaalla alueella liikkuvia myyjiä. Nämä myyjät ovat taitavia vetoamaan tunteisiin ja osaavat kaupanteon. Söpön pennun edessä voi maalaisjärkikin sumeta. Nan muistuttaa että paperitonkin pentu maksaa. Jotkut paperittomat n edulliset pennut voivat tulla todella kalliiksi terveysongelmineen. (Tähän täytyy lisätä vaara väärennetyistä rekisteriotteista ja terveys/rokotustodistuksista. Toim. huom.).


 

Miten valita se oikea pentu?


Usein pennun valinta pohjautuu mielikuvaan mieluisesta pennusta. Joskus mielikuva voi olla erittäin tarkka väriin ja sukupuoleen liittyen. Joskus pennunostajalla on tarkka aikataulu koska pentu halutaan kotiin, esimerkiksi kesäloman alku. Nan huomauttaa, että jos on erittäin tarkat vaatimukset, voi jopa jäädä ilman pentua. Tärkeämpää olisi miettiä minkä tyyppinen perhe itsellä on, onko lapsia ja mitä toivoo harrastavansa koiran kanssa. On hyvä myös muistaa että kasvattaja tekee lopullisen valinnan. Hän tuntee pennun ja sen suvun parhaiten. Saman pentueen sisällä on luonteeseen ja turkkiin liittyviä variaatiota, eli koiranpentua ei voi ostaa kuten pehmolelua. Täytyy myös muistaa että joissakin roduissa pörröinen turkki tarkoittaa vaikeata ja runsasta turkkia aikuisena. Kasvattajan ei ole tarkoitus olla ilkeä jos hän suosittelee sinulle toista pentua kun olit ajatellut. Kasvattaja haluaa esimerkiksi ottaa huomioon sinun aikaisempi kokemuksesi koirista tai kiinnostuksesi turkinhoitoon.


Saimme pennun. Miten minun tulisi hoitaa sitä?


Nan toivoo että kaikki pennunostajat huomioisivat lähdekritiikin etsiessään neuvoja sosiaalisen median maailmasta. Neuvojia riittää, mutta kaikki neuvojat eivät ole edes lajinsa harrastajia. Mielipidesuuntauksiakin on runsaasti melkein asiasta kun asiasta. Anonyyminä on helppo neuvoa, kritisoida tai jopa diagnostisoida. Hän painottaa että kannattaa kuunnella ja luoda tukiverkosto kasvattajasta, eläinlääkäristä, eläinhoitajista ja koirakouluttajista. Kannattaa myös soittaa esimerkiksi eläinklinikalle ja kysellä jos jokin askarruttaa kun koira on vielä pentu tai kun ongelma ei ole vielä suuri. Tällöin asioihin on helpompi vaikuttaa.  Ei ole tyhmiä kysymyksiä. Kysyvä tiellä pysyy.

Perusterveydenhoitoa ja pennun hoitamista on ruokinta, madotus, rokotus ja myös käytöskasvatus. Käsittelyyn tottunut pentu on helpommin autettavissa. Tästä päästiinkin trimmaukseen liittyviin asioihin, mitkä ovat meille spanieli ihmisille tärkeitä.


Mitä ottaa huomioon turkinhoidossa?

Koirien turkinhoito ja trimmaus on kaupallistunut viime vuosina. Nykyään trimmaa muutkin kuin rodun harrastajat ja kasvattajat. Kuka tahansa voi kutsua itseään trimmaajaksi ja pystyttää trimmausliikkeen tänä päivänä. Rodunomaiseen trimmaukseen perehtyneistä henkilöistä voi tiedustella rotuyhdistyksiltä, kasvattajilta tai esimerkiksi näyttelyharrastajilta. Kannattaa huomioida että kallis hinta ei aina takaa rodunomaista trimmausta.

Trimmaustyylit ja rodunomainen trimmaus nousee välillä otsikoihin sosiaalisessa mediassa. Usein keskustelu käy kuumana ja ehdottomia mielipiteitä lausutaan puolin ja toisin (toim. huom.). Nan muistuttaa kuitenkin kuinka tärkeätä olisi että pennunostaja olisi tietoinen valinnastaan mitä hän tekee ja sen seurauksista valitessaan esimerkiksi ei rodunomaisen trimmauksen. Tämän jälkeen valinta on omistajan, koska koira on hänen.

Nyt on tullut vastaan tapauksia jossa on pyydetty ja luvattu rodunomaista trimmausta, mutta sitä ei ole tehty. Omistaja on luullut että koira tulee näyttämään samanlaiselta kuten rotu oppaiden kuvissa, mutta se onkin ajettu kokonaan koneella tai omistaja on pyytänyt että koira konetetaan hoidon helpottamiseksi, mutta ei ole ollut tietoinen konetuksen vaikutuksesta turkin laatuun tai tiheään kasvuun.

Täytyy ainakin spanielin kohdalla muistaa että trimmaus on terveydenhoitoa. Korvat ja huulipoimut tulehtuvat herkästi ja myös iho-ongelmia esiintyy. Auto-immuunisairauksia ja anemiaakin esiintyy mutta harvemmin. Eli korvien ja kasvojen trimmaukseen kannattaa panostaa. Tällöin korvat pysyvät ilmavina ja kevyempinä. Tulehdusoireita kannattaa seurata jos koira rapsuttaa korviaan tai jos ne haisevat vanhoille sukille. Korvahuuhdetta kannattaa käyttää joka toinen viikko esimerkiksi jos koira ui paljon.

Tulehtuneet huulipoimut ovat yleisiä kaikilla spanieliroduilla. Trimmaus helpottaa huulipoimujen puhtaanapitoa. Niihin tarttuu helposti ruuan jämiä ja muuta. Niitäkin kannattaa seurata  ja hoitaa jos ongelmia esiintyy.

Iho-oireet voivat johtua allergioista, mutta harmittavaisesti myös takkujen kerääntymisestä tai konetetusta turkista joka kasvaa niin tiiviiksi että iho ei pysty hengittämään. Joskus konettaminen voi olla omistajan toive, esimerkiksi sterilisaation jälkeen, kun turkki voi muuttua. Jos konettamisen valitsee, kannattaa selvittää kuinka usein se pitäisi tehdä, jotta koiran iho pysyy terveenä.


 

Eläinhoitajan toive Lurpan puolesta.


Koiran parhaaksi olisi hyvä totuttaa pentu seisomaan pöydällä jotta hoitotoimenpiteet sujuu. Olisi myös hyvä että pentu olisi totuteltu jo kotona käsittelyyn, korvien ja suun tarkastukseen, sekä kynsien leikkuuseen. Tämä on myös omistajan etu. Joskus tulee sairauksia mitkä vaatii jatkohoitoa kotona, pelkkä eläinlääkärin hoitokerta ei riitä ja jos koira ei anna koskea hoito kaatuu mahdottomuuteensa kotona. Totuta pentu rauhallisin ja varmoin ottein. Pieni rimpuilu tai pyristely ei haittaa, se kuuluu pentuna oloon. Pentu on erittäin mukautuvainen, melkein kuin muovailuvaha. Tee niin kuin tulet tekemään myöhemmin, sekä arjen askareissa että hoitotoimenpiteissä. Koira tulee oppimaan itsestään sen minkä sille totutat. Tee normaaleja asioita heti ensimmäisestä päivästä, siivoa, tee ruokaa, käy kaupassa.

 

 Kiitos haastattelusta Nan ja Pet-Vet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar