onsdag 17 november 2021

Vilken trimmaskin ska jag välja?

 Jag får ofta frågor kring val av trimmaskin, därav denna postning.


Det finns relativt många trimmaskiner på marknaden och det finns många åsikter om vilken som är bra. Det somman absolut behöver beakta är hundens ras. Om någon rekommenderar sin trimmaskin i hundparken, kolla först vilken ras personen har. Det lönar sig absolut att lyssna på människor som har hund av egen ras. Maskiner och skär tar olika i olika pälsar. Det som passar åt en passar kanske inte alls åt en annan. Det lönar sig inte heller att ta risker och pröva alltför mycket. När maskinen inte klarar av pälsen så kan den tugga eller ta för kort, eller inte ta alls. Inte så bekvämt för din hund och i värsta fall får du jobba på att återfå hundens förtroende för dig, när det knipit ordentligt.


Trimmaskin

Trimmaskinerna varierar gällande utseende, vikt, skär och rörelsehastighet. Maskiner med utbytbart skär passar till hundar som ska trimmas ofta, och dit räknar jag cockern. De mindre, lätta trimmaskinerna, ofta utan sladd och lätta att använda passar till valpen, tassar, öron och nos. Man kan klara sig med den ifall den egna cockern inte har mycket päls, men ofta blir man sugen på en större maskin när valpen blivit vuxen.


Skär

Vilket skär man behöver beror i allmänhet på pälsens kvalitet och kondition, samt på pälsens längd. När man känner på olika hundraser märker man att stora skillnader på hårets textur. Det finns stickiga, sträva och silkeslena. Cockerns päls hör till den silkeslena vackert fallande pälsen fråna ryggen mot fanorna. Trimmaskinen används i princip enbart vid öronen, halsen och under svansen. Trimmaskinen är inget måste om din cocker har lite päls. Då kan du klara dig med effilerings- och rak sax. Men har den päls underlättar trimmaskinen ditt liv rätt så mycket.

Vilket skär behöver cockern?

Traditionellt använder man skär FC10 för cockerns huvud, hals och under svans. Ju större nummer skäret har, destu kortare skär den pälsen. Till tassar används oftast skär 5/8. Tasskäret är lite smalare på bredden.

  • Detr finns skär med olika täthet, FC = fine cut, alltså tät. Utan FC är glesare och leder till lite ojämnare resultat. 
  • Materialet som skäret är gjort av påverkar skärets hållbarhet och hur snabbt det blir varmt.
  • Det finns även kammar man kan fästa på skäret för att skära i olika längder (behövs inte till cocker). 
  • Det finns egna skär för katter. 


Skötsel av trimmaskin

Bästa sättet att ta hand om sin trimmaskin är att trimma en ren och torr hund. Sand och damm nöter på skäret. Jag rekommenderar nedkylningsspray som smörjer skäret. Putsa bort hår som fastnat på skäret efter trimningen, eventuellt kan du putsa med putsmedel och ännu lägga en droppe olja till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar