söndag 13 januari 2019

Förvara hästarnas foder utan att bjuda ovälkomna gäster på fest!

Det här med ovälkomna gäster i stil med råttor och möss är tyvärr ett problem som kan uppkomma varje höst.

Vi har klarat oss relativt bra, men inte helt. Kvarlämnade brödpåsar, sockerpaket och foder har lockat hugade möss. Dessutom lär skogsmössen ha ökat i antal p g a minskat rovdjursantal 2018 (?). Skogsmöss är sega, de gnager sig igenom hinkar och t o m väggar. De kan sprida puumala-viruset som kan leda till musfeber genom kontakt med avföring. Inte kul.

Sedan mars 2018 har inte mus- eller råttgift fått säljas till konsumenten, förutom i december. Giftet anses farligt då det inte dödar direkt, utan musen kanske äts upp av en uggla, som därmed får det i sig. Dessutom är förstås även andra djur i fara, i och med att de även kan smaka på giftet eller ta en mus. De traditionella  musfällorna har utvecklats, så att man inte längre behöver röra dem med händerna.

Vi har inte stallkatter, så vi är tvungna att försöka på annat sätt. 

Att hålla rent i stallet och sadelkammaren är A och O 
och hör till baskunskap om hästhållning.

 Alla på stallet är skyldiga att ta hänsyn till detta. En kvarglömd semla i klädskåpet kan orsaka katastrof. 




1. Ordning

Så mysigt som vi haft det med stor sadelkammare, så har det också lett till att vi har mycket saker där. Ryttarna får förvara sina stallkläder och ridskor i sadelkammaren och de flesta gör det också. Det  är en ovanlig lyx för ryttarna i våra trakter. Vi ser fördelen med att kläderna inte rör sig mycket mellan stall och minskar således risken för spridning av bakterier och virus.


  • Tvätta gärna händerna med vatten och tvål, speciellt om du kommer från skolan eller stan. Det finns bakterier som sprids mellan människa och häst. 
  • Städa alltid undan efter dig! Lämna aldrig godispapper eller brödpåsar efter dig. Placera dem i skräpkorgen. Alltid! Det är den goda lukten som lockar fram mössen för att undersöka vad som finns.
  • Sätt dina kläder och skor (byteskläderna också) i för dig anvisade skåpet. Har du kompisar med på timme ska de sätta sina kläder och väskor i ditt skåp. Har du allergiker hemma, kan du förvara dina vardagskläder i en väl tillsluten påse medan du är på stallet. 
  • Placera en plastpåse eller annat skydd på golvet i ditt skåp för att underlätta städningen. 
  • Fuktiga handskar kan torkas i torkställningen. Namn på, så hittar de kanske tillbaka till ditt skåp med hjälp av stallkompisarna!
  • Kvarglömda handskar placeras i ställningen. Utan namn är det oftast omöjligt för oss andra att veta vems de är!

Det blir värre innan det blir bättre.


Foderkammaren

Råttspillning och fågellort i hästarnas mat kan orsaka svåra sjukdomar, t o m salmonella. Det är ovanligt, men beror antagligen på att de flesta är väldigt noggranna med förvaringen av hästarnas foder.


  • Foderkammaren ska helst vara sval, men inte fuktig. Vi har fuktsamlare på plats och använder hästsidans luftkonditionering emellanåt. Värmen har vi dock blivit tvungna att dra ner på, p g a höga kostnader. 
  • Fodret kan inte sparas i papperspåsarna man köper dem i. Den goda matdoften kommer igenom, de är lätta att gnaga sönder och de är känsliga för fukt. Om fukten slipper igenom påsen börjar oftast innehållet mögla och kan inte användas. 
  • Placera hela påsen i metallhink med lock eller i stadiga blåa tunnan. Inga andra plasthinkar håller möss än blå tunnan. 
  • Om du spiller vid utfodringen, så måste det städas bort! Se till att ytor hålls rena dagligdags. Det är aldrig fel att ta en trasa och putsa lite, likasom det är jättebra om du sopar innan du går i stallet. 
  • PLAN: En foderhörna skulle vara väldigt bra. Vi skulle behöva ett skåp för förvaring av säckar. Sen kunde vi ha metallhinkar med foder vid utfodringsbordet. De stora påsarna kan vara svårhanterliga om vi inte avvarar mycket utrymme för dem. 





Storstädning. Allt onödigt bort!

Det har ju varit roligt under åren med stor sadelkammare. Vi har pysslat till jul, sytt badrockar till hundarna, reparerat hästtäcken, sytt käpphästar mm. Vi läser hästtidningar, söker information, fyller i uppgifter och dagböcker... Vi har flyttat mycket tidigare... Detta har dock lett till att det samlats en massa överlopps saker i sadelkammaren. Saker som inte behöver vara där.

PLAN:

  • Pysselsaker förvaras i en låda inne i huset. Lådan är då lätt att ta med till stallet vid behov. / Genomgång av pedagogiskt studiematerial. Fotografera viktiga och för resten till pappersinsamling./ Söndriga mappar kastas bort. / 
  • Genomgång av häst- och hundtidningar. Spara idéer och fakta artiklar, samt fina bilder för kommande pyssel. /
  • Vad ska vi göra med ridgummistövlarna?/
  • Extra stolarna kan förvaras under biltaket./

Källa:
Loimaan lehti 11.12.2018 Metsähiiret pyrkivät nyt hanakasti kotien lämpöön.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar