tisdag 4 juli 2017

Lite om våra hästars släkter

Unotar 

f.1993 (mor Villen Tiina, far Uno)
Vårt stamsto kallas Tara och heter Unotar på riktigt. Tara är född 1993 efter Villen-Tiina och Uno i Jalasjärvi.

Villen Tiina


Uno

 var travhäst.
Sukuposti
Vieteri, Murto


Taran  Aurinko

Tara har fem föl av vilka jag har behållit två Bambi (Taran Aurinko, född 2008, far Ukkosen poika)
och Mirella (Taran tyttö, född 2012 far Friisin Paletti). Tara har även ett föl med Auran Aapeli och ytterligare två föl med Friisin Paletti.

Auringon Valo

Min första bekantskap med Ukkosen poika kom via Auringon Valo, en unghäst som jag köpte av hans uppfödare Marjo Kylmänen. Auringon Valo var helbror med Ukkosen poika.

Ukkosen poika 

(mor Täti Moonika, Far Pikku Ukkonen). Ukkosen Poika kallas ofta UP. När Up föddes hade finska hästars färger minskat i antal och endel höll redan på att försvinna. UP föddes 1998 en stormig dag i juni och blev den fjärde voikkon i Finland på den tiden. De andra var Täti Moonika, Lantin Lento och Halokeeni. Alla har sitt ursprung i stoet Lilli f. 1957.

Täti Moonika

Att Täti Moonikas mor också heter Lilli är en slump. Hon lär ha varit rödfux. Lilli lär tidigare ha varit ett vanligt hästnamn förr i tiden. Täti Moonika, som är 32 år idag, fick åtta föl varav Auringon Kajo blev den sista.

Elektriciteten hade gått och det var mörkt i stallet när Marjo kom hem från jobbet. Hon berättar att det kändes overkligt när den ljusa, blåögda lilla varelsen med lockig man  stod i boxen.

Friisin Paletti 

(mor  Far Ukkosen Poika)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar