onsdag 30 november 2016

Utställningskursdag med exteriördomare och domarutbildare Arja Koskelo



Arja Koskelo började med att presentera sig själv och berätta om sitt liv med hundar. Hon har fött upp följande raser sedan 1972; cockerspaniel, norrfolkterrier, golden retriever och portugisisk vattenhund under kennelnamnet Hooligan. Hon har bedömt på hundutställningar i många länder förutom Finland. Skandinaviska och europeiska länder är väl bekanta men även Japan, Ryssland och USA. Arja Koskelo har domarrättigheter till FCI grupperna 3 (fem raser just nu) och i grupperna 4, 6, 7 och 8 alla raser (2016).





Kursen ordnades på Vanton tila i Reso. Ett härligt ställe som jag blev förtjust i, och som jag berättat om i ett annat inlägg.




Även om jag deltagit i hundutställningar ända sedan barn, så har jag inte ordentligt satt mig in i hur det känns att vara domare. Jag har tagit för givet att de är experter på hundarnas rasbeskrivningar, kan mycket om hundens anatomi, fysiologi, genetik mm men jag har inte tänkt på att utbildningen mellan olika länder kan variera så mycket som den gör eller hur mycket utställningskulturen kan variera. Arja berättade så mycket om antagningen till domarutbildningen att det får bli ett annat inlägg.  Ur utställarens synvinkel är det ändå bra att känna till, att domarnas utgångspunkter är olika, speciellt med utländska domare. I USA använder man till största del professionella handlers, vilket kan påverka förväntningarna på "handlingen". I Norden vanligt med hobbyutställare och uppfödare som ställer ut. Det är inte bara utbildningen som är olika, domare är också individer, någon är väldigt duktig på någon ras men inte så insatt i en annan. Ovanpå allt detta kommer tolkningen av rasbeskrivningen och den personliga smaken. 

Man kan undra varför utställningar ordnas, om det är så många osäkerhetsfaktorer för utställaren. Utställningarna ger dock en möjlighet till en överblick över rasen, uppfödare kan visa upp sina hundar för publik, det är en hobby som man kan fastna för men det är också en möjlighet för föreningar att samla in pengar för egen verksamhet.


Vilken hund vinner?
En hund som är vacker, frisk, bra byggd, i fin kondition, har en fin päls och som njuter av att uppträda samt visas väl, har alla möjligheter att vinna. Motsatsen kan inte vinna, men en medelmåttig hund utan större "fel" som presenteras i gott skick och visas så att hundens starka sidor framträder har alla möjligheter att klara sig väl eller vinna.

Hurudan är en bra handler?
En god handler beter sig väl, är städigt klädd, har bra grundkondition, blir inte provoserad av yttre utmaningar, är inte nervös och bemöter hunden på ett fint sätt. Bra skor är viktigt, har du en ras som du behöver springa med, välj mjuka skor. Koncentrera dig på hunden, inte på dig själv.

Arja påminner också om att det är viktigt att förbereda hunden, lära den att låta människor röra på den, stå på ett bord, titta på bett och känna sig trygg på främmande platser. Lär känna din hund, någon hund behöver värmas upp och få röra sig mycket före den ska i ringen, någon sover gärna i boxen trots myllret utanför. Om hunden och ägaren är välförberedda blir det också så mycket lättare för domaren att titta på hunden.

En fin dag och bonus var att få träna inför en så erfaren och uppmuntrande domare. Simon och jag trivdes som fiskar i vatten ;)

Kursen kunde ha pågått flera dagar till!


 Kotisivut: http://www.koskelo.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar