Innehåll:
- Planering och design
- Tygårgång och material
- Måttagning
- Mönsterkopiering
- Ordlista
Behöver jag en skiss?
Du kanske vill göra exakt ett likadant plagg som i tidningen eller så vill du göra några ändringar. Man kan bra lägga till saker som fickor, dragkedja, huva eller ta bort dem.
Du kanske vill förkorta eller förlänga plagget, bredda eller ta in.
Jag skulle börja med att skissa upp mina önskemål och anteckna lite stödord.
Detaljer
Just nu har jag planer på att tillverka vinterkjolar och stallväska. Min vinterkjol ska ha dragkedja eller kardborreband, ha hög slits både fram och bak... Väskan skall vara så liten som möjligt, men den ska rymma telefon och gå att ha under ytterkläderna, så telefonen hålls varm under långritt.
Färg och material
Om det går så vill jag återanvända. Kjolen ska vara tålig färg och av ylle eller ylleblandning.
Väskan ska vara av hållbart tyg. Handtagen får inte skava.
Det finns otaligt med olika material du kan välja. Behöver tyget ha värmande egenskaper? När tänker du använda plagget, är det fråga om vinter eller sommarplagg? Kommer tyget att utsättas för nötning?
Måttagning
Ta dina mått.
- Till övre delar behöver du åtmistone övervidd/bystvidd, eventuellt armlängd och rygglängd mm
- till nedre delar midje- och höft/stussvidd, eventuellt inre benlängd.
Måttabeller kan finnas skilt för kvinnor. män och barn. Kvinnor kan delas in i under 168 cm och över. Ibland finns det storlekar från 32-48 osv. Ibland inte. Någon storlek är ok att förminska eller förstora, men detaljerade plagg kan vara knepiga för nybörjare.
Måttabeller kan finnas skilt för kvinnor. män och barn. Kvinnor kan delas in i under 168 cm och över. Ibland finns det storlekar från 32-48 osv. Ibland inte. Någon storlek är ok att förminska eller förstora, men detaljerade plagg kan vara knepiga för nybörjare.
Till kjolen behöver jag:
midjevidd
höftvidd
kjollängd + fåll
längd på dragkedja
Till väskan behöver jag mäta min telefon.
Måttabell för barn och män. |
Måttabell för kvinnor, flickor och pojkar. Hur nödvändig skillnaden är vet jag ej. |
Lägg till bildtext |
Sök upp ett kommersiellt mönster i t ex Burda, Ottobre, Suuri Käsityölehti...
och välj den modell du vill sy.
När du hittar din modell, eller något som liknar den, kan du jämföra dina egna mått med tidningens måttabell. Olika tidningar kan ha lite variationer i måttabellerna, så det lönar sig alltid att kolla.
Jag brukar föra loggbok över mina projekt. Jag skriver upp tidningens namn och nummer, tar kopia eller ritar av plagget, lägger till tygprover och mönster. Det har visat sig väldigt roligt. Det är trevligt att följa med den egna hobbyn, men ibland har det varit riktigt en skatt som räddat både pengar och tid.Jag har kunnat använda samma mönster till helt olika klänningar, bara genom att byta material. Jag har inte behövt göra allt från början när jag sparat mina mönster.
Ända dåliga är att om man är väldigt produktiv så har man till slut massor av material, mönster och ide' samlingar...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar