Lydnadsträning. Tottelevaisuustreenit.

Valpen i sitt nya hem

Pedagogista hevos- ja koiratoimintaa

Om oss

torsdag 20 november 2014

Hästarna och vi 2. "Vad tänker hästen"

Hästar lever helt och hållet här och nu. De planerar inte sitt görande på förhand, de tänker in "om det och det händer så går jag ut/sparkar/ryggar/travar" eller "om den och den kommer så...". De planerar inte att springa ut ur boxen när dörren är öppen, de planerar inte att springa och söka grästuvor när de är i terrängen, de planerar inte att rymma när porten blivit öppen m m. De reagerar mer på det de ser, hör och känner. De lever och har överlevt genom att använda sina sinnen lära sig av sina erfarenheter och reagera snabbt vid behov.

  • Hästen hör vad du säger, den talar inte samma språk som vi, men den lyssnar på tonfallet. Låter du glad, uppmuntrande, osäker, nervös eller arg? Hur talar du med hästen?
  • Hästen känner (en fluga på magen) och reagerar på det de känner (genom att schasa flugan med svansen). De är mycket känsliga.
  • Rusar hästen till grästovor? Nå, den har erfarit att t ex genom att ta några travsteg får man gräs i belöning ;)
Tänk på att förutse händelser! Stäng dörren, sätt fast hästen när du ryktar, ge skänkel vid grästottar :). Locka med något gott (brödpåse, havre, morötter, äppel) om hästen kommit lös. Det är helt onödigt att bli arg (bete sig aggressivt). Hästen förstår inte sambandet.

När vi rider påverkar vi hästarnas balanssinne (i bästa fall). Vi kan påverka genom att hålla huvudet rakt när vi vill rida framåt eller svänga blicken i och kroppen i den riktning vi vill rida. När vi håller huvudet rakt stöder vi hästens balans och genom att svänga blicken till t ex höger och låta ryggraden vridas med blicken fram, ger vi hästen en signal (genom kroppen) att vi vill svänga. Hästen försöker hela tiden hålla balansen.

Obs. Det är jätteviktigt att du tänker på att din ryggrad är förankrad på hästen och därifrån rakt upp genom nacken och hjälmen upp mot himlen. Det finns en risk att vi kastar ut vår tyngd när vi svänger. Jämför med att du sitter i en karusell och tyngdkraften drar dig utåt. Då blir det lätt att man håller balansen med tyglarna och ger helt tvärtom signal till hästen. Det är lätt att tro att hästen är olydig/inte vill.. men det är tvärtom, den reagerar på dina signaler, den gör precis vad du begär.

  • Sitt på en gymppaboll. Se rakt fram, sedan till höger och vänster. Känn hur hela kroppen svänger. 
Ibland när det känns som om hästen "gör vad den vill". Då är det ofta fråga om att hästen känner sig ensam - ryttaren (du) kommunicerar inte med den. Det kan hända att du är jättenervös, trött, känner dig sjuk, är ledsen över något som hänt under dagen... Du tycker själv att du ger hjälper (skänklar, styr) men hästen går för sig själv. Hästen har ingen aning vad du egentligen vill. Hästen lyssnar med sina sinnen på hur du känner; d v s din trötthet, lessamhet, smärta eller aggression. Hästen känner din puls, dina muskelspänningar och hur du andas. Vi utsöndrar olika lukter vid olika känslor, vi kallsvettas... Dessa signaler är de som hästen förstår och reagerar på. Sen hjälper det inte att påstå att "hästen inte vill". Ni är nämligen hela tiden ett team, ett ekipage, du och hästen.

  • Om hästen verkar okoncentrerad, tänk efter! Vad tänkte du på just? Tänkte du på det du vill att ni gör eller tänkte du på något du inte vill att ni gör. 

 Tänk på att koncentrera dig på en uppgift, mjuka händer, öppen blick (inte stirrig), rida snygga hörn, att rida rakt, gör skänkelvikning... Håll dina tankar sysselsatta med något konstruktivt!

  • Är du nervös? Gäspa flera gånger. Räta på dig. Sänk axlarna, andas i nedre delen av lungorna och i ryggen. Öppna knäna och gympa fingrarna. Det blir lätt att man trycker ihop knäna och håller stenhårt i tyglarna när man är nervös. Tänk att du har en liten stressboll av skumgummi i händerna, som du trycker och släpper om vartannat.

  • Har du kroniska smärtor? Ta som vana att gå igenom hela kroppen under uppvärmning. Kontrollera att blicken är vågrät. Höj och sänk axlar, vifta med armar, dra ihop skulderbladen, lyft upp knäna (tungt) och varva med att slappna av och känna hur kroppen jordas, blir tyngre och tyngre. Om du har möjlighet, kolla i spegeln att du sitter rakt, i mitten på hästen, med axlarna nere... Din ridning blir också din gympa. Skritta och känn hur ryggraden varsamt gympas.
Ännu till slut. Varken vi människor eller hästarna är maskiner. Vi har också våra dåliga dagar och det är ok, alternativa lösningar finns inte riktigt ;)  men om vi kommer ihåg att hästen (och andra djur) är oskyldiga till det, så räcker det. Vi gör vad vi kan och lär oss mer varje dag  <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar