Lydnadsträning. Tottelevaisuustreenit.

Valpen i sitt nya hem

Pedagogista hevos- ja koiratoimintaa

Om oss

fredag 8 mars 2019

Mihin voin viedä koiran lomamatkan ajaksi?

Haaveleitko lomamatkasta, mutta mihin Lurppa? 



Kaurinkosken eläinhoitolan omistaja Henna Takatalo

Teksti ja kuvat: Annika Kontturi-Salmi

Teksti julkaistu aikaisemmin Lounais-Suomen Sapanielikerho ry:n lehdessä LURPPA nro 2/2018. Nettiystävällisyyttä lisätty väliotsikoin.

Kopionti ehdottomasti kielletty! 


Koirahoitola on vaihtoehto 


Talvisin tulee haaveiltua etelänmatkoista ja muutenkin tehtyä kesäsuunnitelmia. Jos lähipiiristä löytyy vapaita koiranhoitajia, niin ilo on usein molemminpuolinen. Aina ei ole tällaista onnea, mutta mihin meidän Lurppa sitten menee? Moneen hotelliin koiran saa ottaa mukaan ja ulkomaillekin voi matkustaa jos Lurpan passi ja rokotukset ovat kunnossa. Kannattaa kuitenkin selvittää eri maiden vaatimuksia ja myös Suomen vaatimukset eri maista tulleille koirille. Esimerkiksi Ruotsista Suomeen tulevan, myös suomalaisen koiran, täytyy olla madotettu ja siitä eläinlääkärin todistus.


Jos kuitenkin tuntuu että Lurppa ei tule viihtymään matkalla, on pitkiä lentoja tai muita menoja mihin Lurppa ei voi osallistua niin eläin- tai koirahoitola voisi olla hyvä vaihtoehto. Kävin tutustumassa Henna Takatalon Kaurinkosken Eläinhoitolaan Liedossa, jossa minun cockeritkin ovat olleet hyvässä hoidossa.


Kaurinkosken Eläinhoitola Lieto

Kaurinkosken eläinhoitolaan voit tuoda koirasi lomasi ajaksi tai päivähoitoon. Hoitola sijaitsee noin 20 km päässä Turusta Liedon asemalla. Maatila ja eläinhoitola kuuluvat perheyritykseen, jossa Henna, koulutukseltaan eläintenhoitaja ja koiraharrastaja, vastaa pääsääntöisesti kaikkien hoitolan eläinten hoidosta.

Hoitola on rakennettu vanhaan navettaan vuonna 2015. Hoitola sijaitsee maalaismaisemmassa, jossa hyvät lenkkeilymahdollisuudet luonnon äärellä ja rauhallinen ympäristö peltoineen. Tällä hetkellä hoitolassa on seitsemän sisäpaikkaa ja kaksi ulkopaikkaa.  Saman perheen koirat voivat jakaa paikan, mutta muuten jokaisella on oma. Kysyntää on myös ilmennyt ulkopaikoille. Koirat jotka kotioloissakin asuvat ulkotarhassa, esimerkiksi lapinkoirat, viihtyvät hoitolassakin sellaisessa parhaiten.


Kaurinkosken eläinhoitolan ulkotarhoja.


Jos ei ole koskaan käyttänyt koiraansa hoitolassa siihen voi olla kynnys. Omistaja murehtii että koiraa itkee kaiket päivät ja stressaantuu. Hennan kokemuksen mukaan koira joka on joskus ollut poissa kotoa ja otettu mukaan tutustumaan uusin tilanteisiin, viihtyy hyvin. Koirat ruokitaan, niiden kanssa lenkkeillään- tai ulkoillaan yksitellen kolme kertaa päivässä. Pennut ja saman perheen koirat voivat usein ulkoilla yhdessä. Koirat kovat ja näkevät niin paljon uutta, uusia tuoksuja ja paikkoja että yleensä koirat menevät tyytyväisinä nukkumaan kun on yöunien aika. Tietenkin joskus omistaja ei ole jostain syystä valmistanut koiraa uusiin asioihin, kouluttanut sitä tai koira on sairas/käytösongelmainen.




Koiran parhaaksi

Sairaat koirat esimerkiksi diabeetikot ja epilepsiapotilaat, ovat yhtä tervetulleita kuin muutkin ilman ylimääräistä hintaa. Henna kuitenkin muistuttaa että on erittäin tärkeää että omistaja on täysin rehellinen ja kertoo sairaudet, allergiat sekä mahdolliset käytösongelmat. Kun hoitajalla on paljon tietoa koirasta, sitä on helpompi hoitaa. Esimerkiksi jos koira ei tule toimeen muiden koirien kanssa, on vaikeasti käsiteltävissä, on pelokas, arka, remmirähjä tai aggressiivinen niin tästä on kaikkien parhaaksi hyvä kertoa etukäteen. Hennan kokemuksen mukaan laumanvartijoiden kanssa pärjää hyvin, kun niiden oma lauma on poissa. Toisaalta rescue-koirat voivat reagoida tarhaoloihin yllättävästi taustasta johtuen. Ne voivat olla hyvin arkoja ja niiden on vaikea luottaa uusiin ihmisiin. Koiran alkuperäinen käyttötarkoituskin on huomioitava ja siinä on aika laaja ala opittavana.



Kaurinkosken eläinhoitolan sisätilat. 




Henna kertoo kuitenkin että monet omistajat hermoilevat turhaan, koirat käyttäytyvät useimmiten yli odotusten ja monet koirat kasvavat henkisesti hoitolassa ollessaan. Koirat huomaavat että on tietyt rutiinit ja oppivat, pärjäävät ja itsenäistyvät. Omistajana on tärkeätä muistaa olla rauhallinen eikä tehdä numeroa kun jättää koiran hoitolaan. Tällöin ei tule viestitettyä koiralle että on jokin hätänä. Jos haluaa valmistautua etukäteen voi ottaa yhteyttä Hennaan. Joskus voi jopa viedä koira hoitoon vaikka ei olisi tarvettakaan. Koira tutustuu etukäteen ympäristöön ja molemminpuolinen napanuora leikataan edes hetkeksi.

Henna toivoo, että ennen kuin koira tuodaan hoitolaan, omistajat muistaisivat ottaa rokotus- ja/tai rekisteröintitodistuksen mukaan. Omat tarvikkeet kuten remmi, panta ja valjaat, sekä ruoka ja peti sekä leluja voi antaa koiralle mukaan hoitolaan. Remmin ja pannan täytyy tietenkin olla kestäviä. Bling blingiä lenkeillä ei tarvita, mutta jos ei muuta omista niin hoitola käyttää omiaan. Ruokakuppeja ei tarvitse ottaa mukaan, mutta ruokinta ohjeet ovat tärkeät. Koiran on hyvä syödä tuttua ruokaa, erityisesti herkkävatsaisen. Jos ei ole omaa ruokaa tuoda mukaan, niin hoitolasta saa sekä kuiva- että raakaruokaa, sekä allergia ja sairasruokia. Käytössä on iso jääkaappi, johon saa kylmässä säilytettävät ruoat. Hoitolassa on myös myyntipiste suomalaiselle SAVO koiranruualle sekä lohiöljy Boosterille. Hoitola on VIP-store tuotteiden jälleenmyyjä.



Hoitolassa myynnissä koiranruokaa.


Hoitosopimus


Hoitolan käytäntöön kuuluu hoitosopimus joka sisältää monta aihetta jota on hyvä miettiä jo kotona, esimerkiksi kuka on valtuutettu tuomaan tai hakemaan koiran jos omistaja on estynyt. Jos olet itse estynyt viemään koiran hoitoon tai tuomaan se, niin kuljetuskin järjestyy. Jos kukaan mainituista ei ilmaannu vaikka on yritetty saada yhteyttä, niin koira viedään kaupungin eläinhoitolaan.



Jos olet käyttänyt jotain eläinlääkäriä, niin se kannattaa mainita. Kyseinen eläinlääkäri tietää paljon koirastasi ja pystyy parhaiten hoitamaan. Jos käy niin että eläinlääkäritarve tulee vaikeaan aikaan, niin hoitolalla on sekä oikeus että velvollisuus eläinsuojelulain pohjalta hoidattaa eläin.

Lääkityksen lisäksi hoitolan voi pyytää hoitavan kynsien leikkuun, koiran pesun ja erityislenkkejä. Muutenkin hoitolassa pyritään neuvomaan omistajia jos tarvetta on. Kannattaa kuitenkin luottaa ammattilaisen hoitoon. Jos tulee kova ikävä koiran kuulumisia voi kysellä ja jos lupa on annettu, kotisivuille voi ilmestyä kuvia koirasta. Hoitolan tarkat rutiinit luovat koirille turvallisuuden tunnetta. Hoitola hoitaa jokaista hoitolan asiakasta kuin omaansa ja toivottaa sinulle rentouttavaa lomaa rauhallisin mielin.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar